Prethodni članak
Sljedeći članak

U svibnju 94 prometne nesreće

U mjesecu svibnju na prometnicama KZŽ evidentirane su 94 prometne nesreće, što je za jednu nesreću (1,1 posto) manje neg


U mjesecu svibnju na prometnicama KZŽ evidentirane su 94 prometne nesreće, što je za jednu nesreću (1,1 posto) manje nego u travnju. Osobe su stradale u 39 nesreća, a 55 ih je prošlo samo s materijalnom štetom. Ukupno su u prometnim nesrećama ozlijeđene 64 osobe što je za osam (14,3 posto) više nego mjesec ranije. Teže je ozlijeđeno 13 osoba, a 51 lakše. Smrtno je stradala jedna osoba.

Prometne nesreće najčešće su izazvane zbog vožnje neprilagođenom, odnosno neprimjerenom brzinom uvjetima na cesti i to u 22 slučaja. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste i to 21 slučaj. U prometnim nesrećama ukupno je sudjelovalo 237 osoba, od kojih su 22 ili 9,3 posto sudjelovale pod utjecajem alkohola. Najviše prometnih nesreća događalo se petkom (18 nesreća), a prema satima između 19 i 20 sati (11 nesreća). Prema policijskim postajama, na području PP Zabok dogodilo se 28 nesreća, PP Donja Stubica 22, PP Klanjec 5, PP Krapina 11, PP Pregrada 9 i PP Zlatar Bistrica 19.

Iz policije vozače posebno upozoravaju da se brzina kretanja vozila prilagodi stanju i osobinama ceste te vidljivosti, poštuje ograničenje brzine, ne konzumiraju alkoholna pića, vozači i putnici vežu sigurnosnim pojasom te da pješaci noću i danju za smanjenje vidljivosti koriste svjetliju odjeću ili se označe reflektirajućim materijama. Policijski službenici će kroz provođenje akcija posebno nadzirati prekršaje: brzinu kretanja vozila, nekorištenje zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa, prisutnost alkohola, istek valjanosti prometne dozvole, tehničku (ne)ispravnost vozila, korištenje vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje prije stjecanja prava, propisno postavljanje i vidljivost registracijske oznake i dr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook