Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku velika policijska akcija diljem Hrvatske. Provodi se i u Zagorju


Policija je krenula u veliku vikend akciju diljem Hrvatske, a koja se provodi i na području Policijske uprave krapinsko - zagorske, koja je tom prigodom objavila i priopćenje za javnost u kojem je, između ostalog, uputila savjete i apele svim sudionicima u prometu.

"Savjetujemo svim sudionicima u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i apeliramo na poseban oprez u prometu. Radi povećanog intenziteta prometa na našim cestama i ovoga vikenda očekuju se prometne gužve diljem Republike Hrvatske, a posebice na onim prometnicama koje vode prema moru.
 
Većina prometnih nesreća događa se zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske posebnu pozornost posvetit će sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti.
 
Preventivno-represivne aktivnosti policije
U preventivno-represivne aktivnosti će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici će se raspoređivati na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet.
Maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).
 
Fokus na „četiri glavne ubojice u prometu“
 Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ - vožnju pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela, ali i prekršaje motociklista.
 
Apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:
 
- prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.);
- prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama;
- na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i
- ukoliko je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak - poslijepodne, subotu - ujutro, nedjelju poslijepodne).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook