Prethodni članak
Sljedeći članak

U V.Trgovišću pripremaju se za dobivanje certifikata škole bez nasilja

U program smanjivanja nasilja među učenicima UNICEF je uključio 228 hrvatskih škola sa 123.000 učenika i 8000 učitelja.


U program smanjivanja nasilja među učenicima UNICEF je uključio 228 hrvatskih škola sa 123.000 učenika i 8000 učitelja. U 666 sati edukacije o vršnjačkoj pomoći obuhvaćeno je 1800 učenika, izvijestila je voditeljica UNICEF-ova projekta Marcela Bauer na sastanku predstavnika društvene zajednice i vodstva Osnovne škole Veliko Trgovišće, koja se u program uključila lani s još deset škola.

Projektom se želi obuhvatiti sve koji rade s djecom, od roditelja, udruga i klubova do škola. Osnovni mu je cilj prepoznati nasilje i naučiti sudionike pravilnu ponašanju u času kada se nasilje dogodi.

U školi je među učenicima provedena anketa koja daje upozoravajuće rezultate. Dva upravo bodu u oči i opravdavaju provođenje takvih programa u školama. U 28 posto slučajeva, kada se dogodilo nasilje, učitelji ili razrednici nisu ništa poduzeli, a ni 16 posto učenika koji su vidjeli nasilje također ništa nije učinilo. Projekt predviđa sedam točaka važnih za njegovo provođenje, istaknula je Marcela Bauer, a kad se one ispune, dobiva se certifikat škole bez nasilja.

Nakon tog protokola se u postupanju moraju pridržavati svi, uz dosljednost svih djelatnika i roditelja u odnosu prema učenicima. Uz to, uključivanje učenika u izvanškolske aktivnosti također bitno pomaže smanjivanju nasilja, koje je i najčešće izvan školskih prostora.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook