Prethodni članak
Sljedeći članak

U velikoj akciji Carine i USKOK-a "palo" 20-ak carinika i švercera

U dvadesetak osoba uhićeno je rano jutros u velikoj akciji Carine i USKOK-a koja je višemjesečnim kriminalističkim istra


U dvadesetak osoba uhićeno je rano jutros u velikoj akciji Carine i USKOK-a koja je višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvatila veći broj carinika kj i su se udružili s krijumčarima u nezakonitom prebacivanju robe.

Uhvaćeni na tajnim snimkama

Uhićeno je 16 carinika, šest graničnih policajaca i jedan državni inspektor. Uhićenici se sumnjiče za cijeli spektar koruptivnih djela, njih ukupno 100 – od zloporabe položaja i ovlasti, preko primanja i davanja mita do krivotvorenja dokumentacije. S obzirom na to da je riječ o akciji koja se odvijala i pod nadzorom USKOK-a, to zasigurno znači da će dio uhićenih biti osumnjičen i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Sumnja se da su njihovi “poslovi” trajali od 10. ožujka 2010., a odvijali su se na području Krapinsko-zagorske županije, te jedan manji dio na područjima Primorsko-goranske i Zagrebačke županije. Tijekom tog razdoblja osumnjičeni su uhvaćeni na tajnim snimkama kako za novac dogovaraju transport robe širokog spektra preko granice

Novcem sređivali nepravilnosti

Neki transporti nisu bili “pokriveni” ispravnim papirima i u normalnim uvjetima ne bi prošli ni policijsku ni carinsku kontrolu. No očito su se za novac sve nepravilnosti mogle srediti, a prema potrebi i dokumentacija. Privedeni državni inspektor sumnjiči se pak da je sve znao, a ništa nije poduzeo da to spriječi, jer je njegova neaktivnost i šutnja kupljena – novcem.

Koliko su novca korumpirani carinici i policajci “zaradili”, policija nije priopćila, no šteta je zasigurno velika. Policija je pretraživala stanove, kuće i vozila osumnjičenika, a nakon pretraga, većina osumnjičenika odvedena je u USKOK na ispitivanje. Očekuje se da bi tijekom sutrašnjeg dana svi oni mogli biti privedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda.

O korupciji u Carini Robert Matijević govorio je potkraj 90-ih

Priču o koruptivnoj hobotnici u Carini svojedobno je otvorio Robert Matijević, koji je bio voditelj Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi. Na toj poziciji potkraj 90-ih bio je zaslužan za razbijanje nekoliko lanaca krijumčarenja kavom. Šteta se mjerila u stotinama milijuna kuna.

Matijević je kao “nagradu” za razotkrivanje korupcije dobio optužbu da nije želio dalje provoditi istrage, iako one ionako nisu bile u njegovoj ingerenciji. Zbog svega je bio suspendiran, no optužbe protiv njega odbačene su 2003., a morao je biti vraćen i na posao. Taj je zadatak dobio Mladen Barišić, koji je tada postao novi ravnatelj Carine.

Prvo što je Barišić tada napravio bilo je ukidanje Službe za krijumčarenje. Zašto, to samo on zna. U međuvremenu, nekih osam godina poslije, Barišić je postao jedan od glavnih aktera ponajveće korupcijske afere u Hrvatskoj posljednjih godina.

Izvor: Večernji.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook