Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju niče nova farma crnih slavonskih svinja


Iako se svinjogojstvo u Hrvatskoj zadnjih godina suočavalo s brojnim problemima, primjer da rasta broja svinja i objekata u kojima se drže ipak ima, jest OPG Kreše Šalkovića iz Peršavesi u općini Mače.

Ovaj mladi poljoprivrednik uzgojem svinja bavi se deset godina, a trenutno je u velikom projektu, gradnji nove farme za uzgoj crnih slavonskih svinja. Za farmu je dio sredstava dobio preko Mjere 6.3.1. za mlade poljoprivrednike.

– Dobio sam 7.500 eura, kada projekt završim dobit ću još 7.500, a ukupni troška bit će više od 30.000 eura, pa ću dodati i vlastita sredstva – kaže 32 – godišnji Krešo, koji je počeo s jednom krmačom pasmine landras, a danas ima 32 komada svinja, tri krmače landras, 15 bijelih odojaka, 10 odojaka crne slavonske svinje i tri veće svinje za tov.

– Farma je drvene konstrukcije, obložena limom, opremljena solarnim panelima odnosno elektranom za proizvodnju električne energije. Trenutno na farmi još nema svinja, no uskoro će biti sve završeno, čekam jop veterinarsku inspekciju da obavi pregled, zatim ću staviti ‘pastira’ i svinje mogu doseliti ovdje, prvih 10 odojaka crne slavonske svinje, a na jesen još dvije krmače s rodovnicima i nerast – priča nam Krešo.

A zašto crne svinje, pitamo ga. – Mnogo su otpornije na bolesti, kvalitetnije, jednostavnije je s njima raditi, nisu tako zahtjevne kao bijele – pojašnjava. Što se prodaje tiče, Krešo nema problema. – Nije baš da će se čovjek od toga obogatiti, no imam mesa za sebe, ne moram ga kupovati, a kroz godinu prodam do 30 odojaka, kojima je sada dobra cijena. Kod mene su 5,5 do 6 eura žive vage, a tovljenici od 3 eura nadalje. Imam dosta mušterija, pa vrijedi proširiti i uložiti u to. S vremenom, planiram raditi i preradu mesa, no za sada to radim pretežno za sebe i prijatelje – kaže Krešo.  

Šalkovići obrađuju 4,5 ha zemlje, od čega 2,2 ha kukuruza, 1,2 ha jarog ječma i 1 ha lucerne, pa imaju dosta hrane za svoje svinje i ne moraju je kupovati. – Svi radimo, borimo se, posla je dosta, ali nije prestrašno. Uz svoj redovan posao u Zagrebu, ipak sve stignem – kaže. A planova ima i za dalje.- Mislim kupiti njivu do farme, i tu bih stavio jelene lopatare. Imam položen lovački ispit i znanje, a šuma pored je moja, pa bih ima u nju direktan ulaz s te njive. – Nadam se da ću to što prije ostvariti – dodaje Krešo Šalković

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook