Prethodni članak
Sljedeći članak

Učitelji izlaze na ulice: Najavili prosvjed na Markovom trgu, ne isključuju ni štrajk


Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin na konferenciji za novinare najavili su prosvjed koji će se na zagrebačkom Markovu trgu održati 9. veljače, odnosno idući petak.

Povod za prosvjed je nezadovoljstvo koeficijentima koje je Vlada predložila.

Stipić je istaknuo da je rad svih onih koji rade u školama podcijenjen, a da su očekivanja od novog Zakona o plaćama i uredbe o koeficijentima kod ‘onih koji su najniže pozicionirani’, bila velika, piše Srednja.hr.

– Znate kako to ide, uvijek uz velika očekivanja idu i velika razočaranja. Ono što smo dobili bilo je ispod onoga što smo očekivali. I što možete u toj situaciji napraviti? Možete to prihvatiti, eventualno to pokušati korigirati u procesu razgovora, ne pregovora jer koeficijenti nisu materija o kojoj bi se pregovaralo. Možete upućivati primjedbe i možete nešto pokušati napraviti da ono što nije dobro – bude bolje. I ova dva sindikata upravo su se na to odlučila, rekao je Stipić.

Potrebna im je, dodaje, bila šira fronta pa su zato pozvali i ostale sindikate da im se priključe. Odazvala su se samo tri – Sindikat Zajedno, Sindikat KBC Zagreb i Akademski sindikat.

Jedan od ključna dva razloga negodovanja Sindikata Preporod su niži koeficijenti – kuhara, čistačica, domara, računovođa i tajnica.

– Ono što nas je posebno povrijedilo to je da je, unatoč obećanju Vlade da će jednak rad biti jednako pozicioniran, Vlada je odlučila ponovno uspostaviti radnike prvog i radnike drugog reda. Pritom, pogađate, ovi drugog reda su isključivo u školama. To ide dotle da, primjerice, tajnica u školi može imati koeficijent 1,97, a ako je tajnica bilo gdje drugdje, onda ima 2,35, navodi Stipić.

Drugi su razlog nezadovoljstva predloženi koeficijenti učitelja i nastavnika.

– Vi nemate radnika u javnim službama koji bi imao tu stručnu spremu, radio tako složen i odgovoran posao, radio u takvim uvjetima, a da pritom taj radnik ima ovako nizak koeficijent. I tu očekujemo ozbiljan iskorak Vlade. Svjesni smo da je učitelja velik broj, ali to nije nikakav alibi da se ne ispravi ova nepravda, navodi Stipić.

Osvrnuo se i na komentar premijera Andreja Plenkovića koji najave štrajka liječnika smatra neopravdanima, jer nisu na zadnjem mjestu te da bi im rekao da štrajkaju da su zadnji.

– E pa dragi premijeru, mi smo na zadnjem mjestu. I ne najavljujemo štrajk, najavljujemo prije toga prosvjed, što ne znači da isključujemo i ovo drugo, poručio je Stipić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook