Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga proizvođača mlijeka: "Na cestu po pravicu"

Mario Podhraški, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Hrvatsko zagorje
Predsjednici svih udruga proizvođača mlijeka s


Mario Podhraški, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Hrvatsko zagorje

Predsjednici svih udruga proizvođača mlijeka sastali su se još 1. prosinca s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem. Tema sastanka bila je otkupna cijena mlijeka koja je u RH jako niska i ne zadovoljava proizvođače mlijeka, dok je u EU otkupna cijena mlijeka u zadnjih par mjeseci porasla.

– Cijena je oko 40 euro centi za litru mlijeka dok je u nekim zemljama cijena čak postigla 70 euro centi za litru. Sastankom nažalost nije ništa postignuto jer su 'gospoda' iz ministarstva rekli da ne vide razloga za promjenu otkupne cijene mlijeka, te da je i kod nas otkupna cijena počela rasti. Istina da je porasla, ali još je uvijek niska prema našim susjednim zemljama u EU. Kod nas iznosi nekih 30 euro centi za litru i to kakvoće mlijeka prvog razreda s 4,20%m.m i 3,40% proteina – objašnjava Mario Podhraški, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Hrvatsko zagorje.

Spremni za prosvjed

– K svemu tome moramo uzeti u obzir i razliku u cijeni repro-materijala koji je u EU puno jeftiniji nego u RH. Neki su dan bili na internetu objavljeni podaci da jedna mljekara u RH kad plati sva davanja državi, seljacima i radnicima plaću, ima čiste zarade jednu kunu po litri mlijeka. Kad to pomnožite s nekoliko milijuna litara mlijeka koliko prerade u godini dana dobijemo astronomske svote. U svemu tome najtužnije je da seljak od toga nema ništa, a mi pokrećemo tu industriju. Mnogi seljaci još i ne dobivaju na vrijeme isplate za mlijeko od svojih otkupljivača, pa su nažalost primorani blokirati cisterne u svom dvorištu, a gospoda iz nekih institucija poput Croatia stočara umjesto da stanu uz seljake govore protiv nas – dodaje Podhraški.

Proizvođači mlijeka ukoliko ne dogovore cijenu mlijeka od tri kune idu na cestu.

– Ukoliko ne dođe do dogovora oko 300 velikih proizvođača se sprema obustaviti isporuku mlijeka mljekarama. Zagorski proizvođači se nisu odlučili na taj korak, ali ukoliko se ne postigne do kraja tjedna nikakav dogovor morat ćemo krenuti u blokade prometnica u našoj županiji – najavljuje Podhraški. Kaže kako ima i neke informacije da je gospodin Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka već osigurao oko 1000 traktora u Slavoniji.

'Ne ulazite u nove kredite'

– Poručio bih našim seljacima da ne idu u kredite jer nam nadolazeća 2011. godina donosi puno manje novaca u poticajima i od 01. siječnja država više neće isplaćivati razliku u cijeni mlijeka jer ta odluka nije sukladna EU propisima, a budući da se RH sprema za ulazak u EU moramo sve poticaje uskladiti s EU – rekao je Podhraški, dodavši kako je sreća da nemamo povoljnih kredita tako da ljudi neće stavljat omču oko vrata sebi i obiteljima.

– Županijski krediti su nepovoljni jer jedan seljak ne može naći jamca i sudužnika uz hipoteku da dobije kredit, a i ne dozvoljava nam se kupnja poljoprivrednih strojeva tim kreditima. Pozivam gospodu koja su dogovarala te kreditne linije da dođu tjedan dana raditi na modernu farmu Željka Horvatinčića ili Željka Mladića i neka 50 krava i još toliko junica hrane ručno s vilama i tačkama. Neka i sve ostale poslove obavljaju na način kojim su radili naši pradjedovi s jednom ili dvije krave. Očito je netko razmišljao čemu traktor i ostali moderni strojevi kad imaš farmu od 50 krava pa upregni krave i radi – prokomentirao je.

Skupština odbora za poljoprivredu KZŽ održana je 4. prosinca gdje je Podhraški kao član odbora htio iznijeti probleme naših seljaka, ali skupština nije održana zbog nedolaska 4 člana.

– Saborski zastupnik Milivoj Škvorc bio je u Saboru, a gospođica Vlasta Hubicki se nije niti uspjela ispričati niti javiti razlog nedolaska, a ipak kao bivša županica koja i dolazi iz jedne takve stranke (HSS) bi se trebala boriti za prava seljaka. To je ujedno i još jedan dokaz koliko je toj stranci stalo do seljaka. A, kad seljak opet izađe na cestu tražiti svoja prava opet će se nas prozivati da živimo na račun poreznih obveznika, a netko nažalost ne radi ono za što je izabran – poručio je Podhraški.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook