Prethodni članak
Sljedeći članak

Ugroženi zagorski purani

Piše: Ružica Divac
Neočekivana šteta od pojave ptičje gripe u Hrvatskoj mogla bi se pojaviti i u Krapinsko-zagorskoj žu


Neočekivana šteta od pojave ptičje gripe u Hrvatskoj mogla bi se pojaviti i u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje su šanse za pojavu ptica zaraženih virusom H5N1 minimalne.

Ministarstvo poljoprivrede još je izdalo naredbu da se sva perad mora držati u zatvorenim prostorijama i da se u promet ne smije stavljati živa perad i pernata divljač osim upućivanja na klanje iz intenzivnog uzgoja. To se odnosi i na uzgajivače zagorskog purana, članove zadruge "Puran zagorskih brega", koji trenutačno drže oko 1200 komada te peradi.

Kao što je poznato, zadruga je osnovana 2003. godine, na poticaj županije. U njoj je 15-tak zadrugara koji kupcima jamče kvalitetan tradicionalan uzgoj purana.

"To znači", kaže Ivan Malogorski, upravitelj Zadruge kojeg je Županija zaposlila da brine o ekonomskoj strani posla s puricama, "da se uzgajaju purani s kontroliranim podrijetlom i to na takav način da purani pasu na otvorenom, hrane se isključivo travom i kukcima, cijeli dan su vani, dok se noću spremaju u peradarnik na sigurno. Zbog pojave ptičje gripe u Hrvatskoj, uvedene su mjere predostrožnosti, pa smo purane zatvorili u peradarnike, uz posebne higijenske uvjete."

Odustajanje od narudžbi

No, uza sve mjere opreza, neki su se kupci uplašili i naznačili da bi mogli odustati od narudžbe. "Ove se godine počelo više govoriti o Puranu zagorskih brega, stekli smo krug kupaca, Županija je čak kupila "furgon" s rashladnim sustavom za prijevoz purica, ali nažalost, ljudi reagiraju negativno na sam spomen ptica i ptičje gripe. Nadam se da će se ova situacija brzo riješiti, jer je meso zagorskog purana vrlo kvalitetno. Uz to, prije stavljanja u promet, uzet ćemo briseve i tražiti analizu Centra za peradarstvo u Zagrebu, kako bismo imali i pismenu potvrdu da su naši purani zdravi", kaže Malogorski.

Iako je vjerojatnost pojave ptičje gripe u Zagorju vrlo mala, a u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj zaražene peradi, postavlja se pitanje je li ugrožena sama tržna marka Puran zagorskih brega. Naime, kako propisuje Pravilnik o robnoj marki zagorskog purana, uzgoj na otvorenom je obavezan.

Malogorski: "Ove godine neće biti problema, jer neki su purani već spremni za klanje, a ostalima se kvaliteta neće smanjiti zbog zatvaranja na mjesec dana. Kao što je poznato, zagorski puran raste u skladu s prirodnim ritmom, od ožujka do studenog ili prosinca."

Zdravi, ali zatvoreni

Što se tiče uzgajivača, oni su sigurni da su im purani zdravi, ali su u skladu s propisima zatvorili perad. Kako nam je rekao Stjepan Špiljak iz Pregrade, on je svojih 180 purica zatvorio još u subotu, i prije nego je saznao za naredbu Ministarstva: "U zadruzi sam od njezinog osnivanja i ove se godine prvi put trebao isplatiti uzgoj na tradicionalni način. Kod nas nema opasnosti, ali zatvorili smo purane da se ne uništi sav trud koji smo uložili." Stjepanova majka, Marija Špiljak primjećuje, pak, da su purani nenavikli na zatvoreni prostor: "Sigurno da bi im bilo ljepše vani, sad se ponašaju drugačije jer su se prije po cijeli dan pasle vani. Same su ujutro izlazile i navečer se same vraćale."

Purani zagorskih brega, inače, prodaju se putem narudžbe. Kilogram purana stoji najmanje 46 kuna, a kilogram purice 51 kunu, plus PDV. Kad se zbroje sve purice i purani u vlasništvu zadrugara, trebalo bi se "okrenuti" više od 200 000 kuna. Naravno, ako se kupci ne predomisle. U tom slučaju tolika bi bila šteta.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook