Prethodni članak
Sljedeći članak

UKINUTA ZABRANA DRŽANJA PERADI NA OTVORENOM: Svakom gospodarstvu u Špičkovini kojima je eutanizirana perad po 30 pilenki

Ministarstvo poljoprivrede podijelit će 2000 pilenki na 65 gospodarstava u Hrvatskoj. Sutra će se dodjela provoditi u Špičkovini, a doći će i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić


Ministarstvo poljoprivrede započelo je akciju dodjele 2000 pilenki domaćinstvima na kojima je zbog utvrđene ptičje gripe autanizirana perad. Virus ptičje gripe utvrđen je na ukupno 65 gospodarstava u Hrvatskoj, na kojima je eutanizirano 3.419 komada peradi na 4 lokacije u Hrvatskoj, među kojima je i Špičkovina.

 Iako su sva domaćinstva koja su zadovoljila uvjete već obeštećena sukladno broju i stanju peradi na dan eutanazije, Ministarstvo poljoprivrede svakom će gospodarstvu kojima je eutanazirana sva perad, dodijeliti po 30 pilenki starosti 18 tjedana. Akcija podjele pilenki provodi se danas u Mlaki Antinskoj i Križnici,  sutra će biti provedena u  Sopu Bukevskom i Špičkovini, a na podjelu peradi u Šičkovinu doći će i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
 
- Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva – rekao je Tomislav Tolušić uoči akcije.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook