Prethodni članak
Sljedeći članak

Umjesto novca Županija će siromašnima davati krave

Piše: Mladen Mandić Hoće li Krapinsko-zagorska županija umjesto novčane pomoći ubuduće siromašnim i socijalno ugroženim




Hoće li Krapinsko-zagorska županija umjesto novčane pomoći ubuduće siromašnim i socijalno ugroženim Zagorcima dijeliti krave, koze, svinje, purane?

Zdravko Blažičko, iz Ravnog Brezja pokraj Kumrovca, ima bolesnu nezaposlenu suprugu i šestero djece od kojih je pet još maloljetno, a najstarija 20-godišnja kći teško je bolesna i liječila se na Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču.

Žive u skromnim uvjetima u novoj nedovršenoj prizemnici, imaju tri i pol jutara zemlje, praznu staju i samo nekoliko kokoši.

Nakon što je 22 godina radio u kumrovečkoj Valjaonici, Zdravko je proglašen tehnološkim viškom, novi posao nikako ne može naći te je na Zavodu za zapošljavanje. Bio je nekoliko mjeseci i hrvatski branitelj i na ratištu si je u Dugoj Resi nepažnjom odsjekao prst, ali ni zbog toga ne dobiva niti invalidsku mirovinu, niti bilo kakvu drugu novčanu pomoć.

Žive isključivo od dječjeg doplatka i tu i tamo pokoje Zdravkove "fuš" dnevnice sa zidarima. Još prije dvije godine zbog nagomilanog duga od 5500 kuna isključena im je struja i četvero njihove djece već dvije godine svaku večer uče uza svijeće.

Prije mjesec dana stoga su od Županijskog poglavarstva zatražili jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 kuna.

- Nikad nisam mislio da ću se naći u takvoj situaciji i više ne vidim izlaza jer zaposlenje zbog godina i bolesti ne mogu dobiti. Uvijek sam radio i skrbio za obitelj i prihvatio bi bilo kakav posao koji mi se ponudi, samo da djeci omogućim normalno odrastanje i da ne moraju učiti uza svijeću i petrolejku - pojadao se Zdravko i njegova bolesna supruga Bosiljka zamolivši nas da ne fotografiramo djecu, sve odreda vrlo dobre učenike osnovne i srednje škole.

- Svakako trebamo pomoći ovoj obitelji, ali umjesto da im damo gotovo ribu, dajmo im udicu nek si je ulove sami. Predlažem stoga da obitelji Blažičko Županija plati zaostali dug Elektri kako bi djeca mogla normalno učiti, ali i da im kupi dvije krave, a ja ću im, dok sam živ, davati besplatnu veterinarsku zaštitu - rekao je na sjednici zagorskog Poglavarstva njegov član Milan Husnjak, a s njegovom su se idejom manje više složili i ostali članovi zagorskog Poglavarstva.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook