Prethodni članak
Sljedeći članak

UMJETNIČKA KOLONIJA: 'Radovi i slike s kolonije završe po cijelom svijetu'


Udruga “Inicijativa za razvoj općine Kumrovec” i ove je godine organizirala „Umjetničku koloniju – Kumrovec 2024.“ Od četvrtka do subote kolonija je okupila 15 slikara koji su slikali motive Kumrovca i Zagorja dok su kipari iz Hrvatske i Slovenije i ove godine u drvu izrađivali skulpture s likovima iz bajki. 

Predsjednik udruge “Inicijativa za razvoj općine Kumrovec” Ivica Hrastović istaknuo je zadovoljstvo što je kolonija postala tradicionalna, a radovi nastali tijekom godina krase sam centar Kumrovca:

– Ovdje možete vidjeti jedan dio radova naših umjetnika s ranijih kolonija, a kiparski su radovi  s likovima iz bajki u park šumi Dubrava u jednom projektu koji je zaista lijep za Kumrovec i sadržajno proširuje ponudu Kumrovca. Već ove godine dali smo jednu novu temu i kiparima, a to su „Znameniti Zagorci“, čiji bi postav skulptura postavili od Ulice Josipa Broza do osnovne škole čime bismo dobili jedan novi, ne samo kulturni, već i edukativni sadržaj. Već smo razgovarali s načelnikom da skulpturu Marije Jurić Zagorke, naše hrvatske novinarke, postavimo ovdje na glavnom kumrovečkom trgu. Imamo i nekih drugih ideja i projekata, ali o tome više kada ih realiziramo – najavio je Hrastović novu temu kiparske kolonije za sjedeću godinu. 

„Sljedeće godine tema će biti znamenite ličnosti Hrvatskog zagorja“

Željko Ilić, umjetnik iz Klanjca čije prekrasne skulpture iz drva krase Kumrovec i okolicu i ove je godine sudjelovao na koloniji:

– Kolonija traje tri dana, jer nama kiparima treba malo više. To je prije svega teški fizički posao za koji treba vremena da se odradi i da se nešto vidi, naročito ako vremenski uvjeti ne budu povoljni. Od organizatora zadana tema su likovi iz bajke i znameniti velikani iz Hrvatskog zagorja, ali mislim da ćemo većina još nastaviti s likovima iz bajke, pa onda drugu godinu svi krećemo sa znamenitim ličnostima Hrvatskog zagorja – rekao je Ilić.

„Radovi i slike s kolonije završe po cijelom svijetu“

Kiparsko-likovnu koloniju otvorio je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt:

– Zahvaljujem Inicijativi na sveukupnom trudu s kojom stvarno imamo dobru suradnju i dobre projekte. Teško je naći značajnija sredstva i oformiti neku priču iz bajke kao što je šuma Dubrava da nemamo EU fondova. Zahvaljujem svima vama što nas podupirete u svemu tome i mogu vam reći da vaši radovi, vaše slike, ne samo da završe u cijeloj Hrvatskoj, Europi, nego i u svijetu, i uvijek nam je drago kad možemo pokloniti sliku iz Kumrovca nekom prijateljskom gradu, općini ili nekim drugim ljudima, gospodarstvenicima i svugdje gdje nam je bitno da ljudi imaju obilježje iz Kumrovca – rekao je Šplajt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook