Prethodni članak
Sljedeći članak

Umrla je Ana Hutinec


U Zagrebu je preminula  istaknuta akademska slikarica i kiparica Ana Hutinec, u 85. godini života.

Školu primijenjene umjetnosti, keramički smjer završila je 1960. godine u Zagrebu u klasi Stelle Skopal i Blanke Dužanec.  Akademiju likovnih umjetnosti diplomirala je u Zagrebu 1965. u klasi Miljenka Stančića, Ivana Sabolića i Valerija Michielija. Članica HDLU-a postala je 1967., ULUPUH-a od 1970., a izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, piše Jutarnji.

Ana Hutinec  bila je poznata po svom izuzetnom opusu terakotnih skulptura. Isticala se originalnim obradom tematike svakodnevnog života marginalnih ljudi i anonimnih pojedinaca.

Kroz oblikovanje u malom formatu spaja duh, otpor, smijeh i suze, s izrazom grča i bunta ističući nesalomljivu životnu energiju malog čovjeka. Odabravši grotesku kao kiparski impuls, kroz svoja djela kako ističu, Hutinec je analizirala i propitivala stvarnost i osjećaje tih pojedinaca, dajući im važnost i podižući ih na pijedestal svog kiparskog štafelaja. Slikarica i keramičarka Ana Hutinec ostavila je iza sebe osobit opus terakotnih figura. Iz širokog spektra njezinih djela posebno se ističu ciklusi "Istoimeni destilati" iz 1967., "Mali ali važni" (1970.), "Čuđenje u zvjerinjaku" (1972.),... 


Na posljednji počinak Ana Hutinec bit će ispraćena u ponedjeljak 14. listopada u 10.45 na zagrebačkom Krematoriju, a Sveta misa zadušnica održat će se isti dan u 12 sati u Župi sv. Luke Evanđelista u Travnom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook