Prethodni članak
Sljedeći članak

UNIŠTEN INKOP - Čeka li to neki tajkun da jeftino kupi tvornicu iz Poznanovca?

Prema pisanju Radničkog portala, najveći pojedinačni dioničar je Vedran Rogan, čovjek čije se ime našlo na prošlogodišnjem popisu 200 najbogatijih Hrvata.


Unatoč prosvjedu i borbi za svoja prava, dvjestotinjak radnika INKOP-a iz Poznanovca nakon nekoliko tjedana agonije, zatekla je ista sudbina kao i brojne druge radnike u Hrvatskoj. Tvrtka u kojoj su radili tri i više desetljeća odlazi u stečaj, a radnici su suznih očiju poslani na plaćeni dopust. Mnogi od njih su vjerovali da će se izboriti za svoja prava i da će nastaviti raditi za mašinom za kojom su priveli dobar dio svoj život i zarađivali za kruh, pa makar to bio minimalac s kojim su se ionako pomirili, piše današnji Zagorski list.

Radno vrijeme od devet radnih sati, bez plaćanja prekovremenih, gableca, božićnica i regresa koji bi za njih bili preveliki luksuz, bonova umjesto plaća... Zbog ničeg se nisu bunili, no nakon četiri neisplaćene plaće bili su primorani obustaviti rad i tražiti ono što su zaradili jer nisu imali čime više dolaziti na posao, niti si kupiti kruh i paštetu za gablec.  – Tko me hrani? Stara mati sa svojom penzijom. Sram me reći, ali tak je – komentirao je jedan radnik koji je u ovoj obućarskoj tvrtki proveo dobar dio svog radnog i životnog vijeka.

Zagorski list objavio je kako je radnicima isplaćena plaća za ožujak i da su poslani kućama jer dva pokušaja mirenja između Uprave i novosnovanog Sinikata nisu uspjela. Ni Ministarstvo gospodarstva kojeg je poduzeće koje je proizvodilo obuću za namjenu, dakle za MUP, MORH, Hrvatske željeznice, Hrvatske šume..., nije moglo pomoći. Dugovi i krediti su pozamašni. Direktori su se mijenjali, a radnicima je postajalo sve gore. Sada doma čekaju razvoj ove prilično mučne situacije, hoće li i kada dobiti svoja potraživanja i hoće li nastaviti ikad više rad u ovoj obućarskoj tvornici, u koju se kažu radnici uopće nije ulagalo niti su se modernizirali strojevi.

Prema pisanju Radničkog portala, najveći pojedinačni dioničar je Vedran Rogan, čovjek čije se ime našlo na prošlogodišnjem popisu 200 najbogatijih Hrvata, pri čemu je pisalo kako je “težak više od 10 milijuna kuna”. Rogan ima 17,54 posto dionica, a iza njega slijede Branka Rukljač sa 7,74 posto, Danica Benčić i bivši direktor Vlado Rafaj sa 4,79, a pri vrhu je i sadašnji direktor Zlatko Novosel te još nekoliko prezime Rukljač.  Radnici se boje da sve ne završi na tipičnim hrvatskim primjerima. Dakle, kako su rekli novinarima Zagorskog lista, boje se da, ako je nekome ova nekretnina zapela za oko, da će se na dražbi spuštati do najniže cijene kako bi ju neki tajkun mogao što povoljnije kupiti.

Pročitajte više u tiskanom izdanju Zagorskog lista!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook