Prethodni članak
Sljedeći članak

Upisi u srednje škole: Žele u kuhare, u gimnazijama ima mjesta

Dok u nekim zagrebačkim elitnim gimnazijama nisu primljeni ni učenici koji su imali 60 bodova, u neke zagorske gimnazijs


Dok u nekim zagrebačkim elitnim gimnazijama nisu primljeni ni učenici koji su imali 60 bodova, u neke zagorske gimnazijske programe upisali su se i oni s minimalnih 46 bodova, a ostalo je čak i slobodnih mjesta. Tako je u prirodoslovno-matematičkom smjeru gimnazije u Krapini ostalo još pet mjesta, u Pregradi tri i još jednako toliko u Oroslavju.

Ispod i iznad crte

U zabočkoj Gimnaziji A. G. Matoša mjesta više nema. Donji prag za upis u prirodoslovno-matematički i jezični smjer bio je 59 bodova, a za opći smjer 56 bodova. Slobodnih gimnazijskih mjesta nema ni u SŠ Zlatara, a donji prag za upis bio je ondje 57 bodova. No, svi su na vrijeme obavještavali učenike s manje bodova pa su oni uzeli svoje papire i predali ih za neke druge programe ili u druge škole tako da onih ispod crte nema ili je riječ samo o nekoliko učenika. Osim za gimnazije, gdje je bila najjača konkurencija, veliko je zanimanje vladalo i za zanimanja ugostiteljske struke. U Zaboku su se za kuhara prijavila čak 74 osmaša, a primali su ih samo 16. Primljeno je i 55 prijava za konobara, a primali su ih samo 12.

– Predala sam molbu i za kuhara i za konobara, a kako imam samo 24 boda, čekam da se pomakne lista. Željela bih postati kuharica jer volim kuhati – rekla nam je jučer Marija Idžanović iz Oroslavja. Manuela Mlinarić iz Vučaka jučer se riješila svih briga oko upisa.

– Super, sa 30 bodova zadnja sam iznad crte, ali sigurno upadam. Uvijek se vrtim oko kuhinje i oduvijek sam željela postati kuharica – kaže Manuela. Renata Škvorc iz Gornje Stubice također je bila na granici za upis za ekonomisticu, prima ih se 56, a ona je 55.

– Mislila sam da me neće primiti jer je prijašnjih godina trebalo i 54 pa i više bodova, a ja sam imala samo 48. Upala sam i sada sam se riješila svih briga – kaže Renata. I Kristijan Ban Vukmanović iz Radoboja bio je sretan.

– Imam samo 22 boda i nisam baš mogao birati pa sam se javio za elektroinstalatera. Zadnji sam na popisu, ali upisujem se. Volim raditi i valjda ću se dokazati u svom budućem zanimanju i postati obrtnik – rekao je Kristijan.

Medicina popunjena

Inače, veliko zanimanje ove godine vladalo je i za medicinska zanimanja. Ako ne bude velikih pomicanja lista, i u SŠ Bedekovčina i u SŠ Pregrada sva mjesta bit će popunjena u prvome krugu. U Bedekovčini su popunjena i sva mjesta za zidare, tesare i klesare, a u Oroslavju je ostalo još mjesta za računalnog tehničara, strojobravara, vodoinstalatera, frizera, kozmetičara, stolara, a popunjena su i mjesta za vodoinstalatera.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook