Prethodni članak
Sljedeći članak

UPISNA POLITIKA: Previše frizera, novinara i ekonomista, premalo mesara, konobara i doktora

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina je objavio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2016. godini za područje Krapinsko-zagorske županije.


Preporuke se donose na temelju analize relevantnih statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja, podataka iz Ankete poslodavaca, kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju te se uzimaju u obzir strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ove preporuke imaju kvalitativni karakter – preporuča se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja, ali se ono ne određuje brojčano. Cilj analize i objave je smanjenje strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

Tako prema podacima nedostaje CNC operatera, tokara, pekara, tokara, mesara, bravara, strojobravara, konobara, zidara, tesara, krojača, stolara, keramičara, vozača i vodoinstalatera.  Kod sveučilišnih studija nedostaje profesora njemačkog i engleskog, doktora, edukacijskih rehabilitatora, informatičara, farmaceuta itd...

Ako je suditi po preporukama, previše imamo frizerki i prodavača, fizioterapeuta, komercijalista, ekonomista, upravnih referenata, politologa i novinara. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook