Prethodni članak
Sljedeći članak

Upravo je osnovana ganc nova politička stranka - Republika


Na osnivačkoj skupštini, održanoj danas u Zagrebu, osnovana je nova politička stranka - Republika. Za prvog predsjednika stranke izabran je Damir Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević. Uz njih, u Predsjedništvo stranke izabrani su i Maja Bosnić Tabain, Lea Ivanković, Ivan Škegro, Valentina Pavlović-Vinogradac, Luka Kraljević, Biljana Cerin i Antonio Prišćan.

Stranka Republika osnovana je s ciljem donošenja promjena u hrvatsko društvo i politiku, nudeći građanima novu političku alternativu. Osnovana od strane dokazanih pojedinaca iz različitih sfera društva, Republika se zalaže za provediva i realna rješenja aktualnih problema, s posebnim naglaskom na ekonomsko blagostanje, pravednost i red.

- Republika predstavlja platformu za sve one koji teže promjeni na bolje, koji žele da država bude prijatelj svih skupina društva. Naša misija je stvaranje Hrvatske koja potiče ostanak i razvoj njenih građana. Smatramo ključnim okupiti sposobne i poštene ljude u borbi za bolje sutra. U našem fokusu je ekonomski oporavak, borba protiv korupcije, te unapređenje javnog zdravstva i školstva, jer to su razlozi zbog kojih je iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata - poručio je predsjednik Republike Damir Vanđelić.

U planu stranke Republika je povećanje neto plaća za 50% u mandatu od četiri godine, poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova, reforma poreznog i pravosudnog sustava te državne uprave.

Potpredsjednica Republike Vesna Škare Ožbolt najavila je da će njihova stranka u dvije godine svu imovinu koja još glasi na stare socijalističke institute upisati na Republiku Hrvatsku i osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će novac uplaćivati u mirovinske fondove, a hrvatsku zemlju neće prodavati već će ju davati u dugoročne koncesije.

- U državnoj upravi Republika će skratiti rokove za dobivanje svih dozvola na osam dana i u proceduru ćemo uvesti umjetnu inteligenciju tako da ne može biti korupcije. U pravosuđu ćemo uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke, skratiti trajanje sudskih postupaka i staviti nultu stopu tolerancije za političku korupciju. Također, uložit ćemo novac u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava i zaustaviti SLAPP tužbe - poručila je Škare Ožbolt.

Potpredsjednica Republike Gordana Deranja kaže da je gospodarski program stranke isključivo fokusiran ka jednom cilju, a to je rast produktivnosti i konkurentnosti, jačanje izvoza i investicije.

- Ispunjavanjem tih naših ciljeva stvaramo realne osnove za rast plaća i mirovina, a time i socijalno ravnopravnu državu - rekla je Deranja.

Potpredsjednik Republike Dario Marenić poručio je da Republika želi da država bude prijatelj prema svakome.

- Aktivno ćemo raditi na razvoju poduzetništva, smanjivanju administrativnih barijera, sustavu obrazovanja prema potrebama gospodarstva kao i konkurentnoj poreznoj politici - kazao je Marenić.

Potpredsjednik stranke Marijo Volarević dodaje da će se u Republici zalagati za smanjenje poreza na dohodak, s ciljem zaustavljanja odljeva talenata, uz stimuliranje dolaska, a potom i zadržavanja stranih studenata i specijalista.

- Također, zalažemo se za ukidanje poreza na dobit reinvestiranu u ulaganja u istraživanje i razvoj te nove tehnologije, jer moramo povećati produktivnost rada i konkurentnost - poručio je Volarević.

Članica Predsjedništva, Valentina Pavlović-Vinogradac, istaknula je kako Republika planira ulagati značajna sredstva u obitelj, dječji proračun i proračun za mlade.

- Posebno ćemo brinuti za naše najranjivije građane - umirovljenike, osobe s invaliditetom i sve osobe koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Za njih ćemo uvoditi prava i usluge koje su kvalitetne i učinkovite u suradnji sa stručnjacima, korisnicima i udrugama. Decentralizirat ćemo sustav socijalne skrbi i jačati pravednost prema djelatnicima u sustavu te prema korisnicima sustava - kazala je Pavlović-Vinogradac.

Potpredsjednik stranke, Marko Dražetić, istaknuo je kako je cilj Republike samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Želimo ubrzati postupak dodjele poljoprivrednog zemljišta te otvoriti burzu poljoprivrednih proizvoda - kratko je izdvojio.

Član Predsjedništva Republike Ivan Škegro dodao je da je cilj Republike poboljšati trenutno stanje zdravstvene zaštite kroz financijsku stabilizaciju sustava uvođenjem dodatnih modela financiranja.

- Želimo ulagati u infrastrukturu i ljude sve da bi se osigurala dostupnost i efikasnost za krajnjeg korisnika, odnosno građana Republike Hrvatske. Posebni naglasak stavljamo na oživljavanje primarne zdravstvene zaštite kao temelja zdravstvene skrbi i prevencije kroničnih bolesti te invaliditeta. Maksimalno bi smanjili birokratizam u ministarstvu, domovima zdravlja i bolnicama. Uveli bi mogućnost da se usluga može obaviti i u privatnom sektoru za jednaku cijenu koju ima i bolnica te na taj način smanjili liste čekanja - naglasio je Škegro.

Što se tiče kulture i sporta, potpredsjednik stranke, Dražen Jelavić, založio se za provođenje reformskog zahvata depolitizacije i decentralizacije u kulturi, kako bi umjetnici i kulturni djelatnici donosili odluke o upravljanju i financiranju u kulturi, a ne izabrani politički predstavnici.

- Republika želi očuvanje i razvoj kulturno-umjetničkog amaterizma kao nositelja nematerijalne kulturne baštine RH i to donošenjem Zakona o amaterskoj kulturno-umjetničkoj djelatnosti koji će osigurati stabilnu financijsku, stručnu i organizacijsku podršku udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma. Na sličan način, većim ulaganjima u razvoj amaterskog sporta potaknut ćemo građane na značajnije bavljenje sportom ili rekreacijom u slobodno vrijeme, u cilju očuvanja zdravlja i smanjenja poraznih podataka koji ukazuju da se čak 2/3 Hrvata ne bavi se niti jednim oblikom rekreacije - objasnio je Jelavić.

Republika poziva sve građane koji dijele njihovu viziju bolje i pravednije Hrvatske da im se pridruže u ostvarenju ovih ciljeva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook