Prethodni članak
Sljedeći članak

Uređuje se Spomen park Rudolfa Perešina


U tijeku su radovi na uređenju Spomen parka Rudolfa Perešina u centru Gornje Stubice.

Uređuje se prilaz Rudijevoj bisti, koji će se proširiti i popločiti novom kamenom plohom. Postavit će se prikladnija rasvjeta koja će osvjetljavati samu bistu i park, a park će se i hortikulturno urediti – rekao je načelnik Jasmin Krizmanić.

Tako će jedna od najposjećenijih destinacija u Gupčevom kraju dobiti novo ruho. Radovi su vrijedni 30 tisuća eura, a financiraju ih Krapinsko – zagorska županija i Općina Gornja Stubica te bi trebali biti završeni tijekom srpnja.

 Spomen park Rudolfa Perešina u centru Gornje Stubice otvoren je 2004. godine, u čast i na spomen Gornjostubičancu, stožernom brigadiru Rudolfu Perešinu, zapamćenom po povijesnom preletu zrakoplovom "mig 21" neprijateljske JNA iz Bihaća u Klagenfurt 25. listopada 1991. godine i izjave da "ne želi pucati na svoju Hrvatsku". Nakon toga došao je u Hrvatsku vojsku gdje je bio prvi zapovjednik pilota.

Rudi i njegov "mig 21" srušeni su u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak" 2. svibnja 1995. , a on je bio zarobljen nakon katapultiranja. Njegove posmrtne ostatke srpska je strana izručila u kolovozu 1997. a pokopan je u rujnu iste godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Spomen park, u kojem se nalazi i Rudijeva bista, turisti posjećuju sve više, osobito posljednjih godina, kada malo koji turist nije čuo za Gornju Stubicu, osobito u smislu Susreta za Rudija I najvećeg aeromitinga u ovom dijelu Europe. Manifestacija koja svake godine okupi po nekoliko tisuća posjetitelja službeno se otvara upravo u Spomen parku, uz polaganje cvijeća I svijeća pred Rudijevom bistom.

Bit će tako i ove godine, 14. i 15. rujna, za kada su zakazani Susreti za Rudija. Koordinacija za organizaciju Susreta održana je pred tjedan dana, a prisustvovali su joj predstavnici Općine Gornja Stubica na čelu s načelnikom Jasminom Krizmanićem, Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica, zamjenica župana Jasna Petek, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica, Vatrogasne zajednice KZŽ, Muzeja Hrvatskog zagorja, Atletskog kluba Rudolf Perešin te Ljerka Perešin.

Dogovoreno je kako će u subotu, 14. rujna, u Spomen parku biti održan koncert Jazz orkestra Hrvatske ratne mornarice te Simnfonijskog orkestra Hrvatske ratne mornarice. U nedjelju, 15. rujna, održat će se svečana sveta misa, nakon koje slijedi otvaranje Susreta u Spomen parku polaganjem vijenaca, a potom u 15 sati Aeromiting na kojem će, uz hrvatske zračne snage, sudjelovati i gosti iz Mađarske, Austrije i SAD – a. Istoga dana, od 9 do 14 sati u Sportskom parku održat će se 'Petica za Rudija', sportska natjecanja za djecu, a nakon letačkog programa slijedi koncert Željka Bebeka. Bit će to jedan cjelodnevni program u Gornjoj Stubici, čija će se glavnina održavati na prostoru Muzeja seljačkih buna, gdje će uz letački program, biti pripremljen i zabavni program te bogati sajam domaćih proizvoda s gastro ponudom.

Dodajmo i da je Općina Gornja Stubica pred potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, vezano na nastavak uređenja Spomen hiže Rudolfa Perešina, u njegovom rodnom Jakšincu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook