Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspješna web komunikacija malih Zagoraca i Nijemaca

Učenici iz Krapinskih Toplica
Antun Zupanc (defektolog u produženom stručnom postupku s djecom s teškoćama u razvoju i


Učenici iz Krapinskih Toplica

Antun Zupanc (defektolog u produženom stručnom postupku s djecom s teškoćama u razvoju i učenju iz Osnovne škole pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice) bilježi nove uspjehe u međunarodnim projektima. S kolegom Karstenom Schilliesom (nastavnik informatike iz osnovne škole Hardenbergschule, Njemačka) osmislio je projekt koji se zasniva na komunikaciji učenika (7. razredi redovne OŠ u Njemačkoj) i učenicima iz Krapinskih Toplica pomoću Windows live messengera. Obojica su bili sudionici prošlogodišnjeg „Worldwide innovative teachers foruma“ u Hong Kongu i aktivni su članovi Microsoftovog programa „Partners in learning“.

Važnost moderne tehnologije


Projekt je trajao od početka školske godine pa do završetka polugodišta. Učenici su putem interneta komunicirali jednom tjedno. Službeni jezik bio je engleski (jedan od ciljeva je i učenje engleskog jezika). Postavljeni ciljevi bili su: korištenje aplikacije Windows live messenger u svrhu komunikacije između učenika, učenje stranog jezika (posebno engleskog), usvajanje novih znanja s područja informacijsko- komunikacijskih tehnologija, uključivanje učenika s teškoćama u učenju i razvoju u širu društvenu zajednicu, upoznavanje šire zajednice s poteškoćama osoba s invaliditetom i rad na planiranju, organizaciji i provođenju koncerta uživo putem video veze. Svi ciljevi uspješno su ostvareni.

Učenici iz Njemačke

Velika važnost ovog projekta ogleda se u činjenici da učenici koriste moderne tehnologije za upoznavanje i učenje, ali je naglasak i na razvijanju socijalne osjetljivosti za potrebe osoba s invaliditetom te njihovo uključivanje u širu zajednicu. Ovu fazu projekta zaokružili su božićnim koncertom uživo prenošenim iz njemačke škole na kojoj su nastupili učenici s kojima su komunicirali. Vodio ih je Klaus Weikamp, nastavnik glazbene kulture. Video je projiciran na veliko platno, a zvuk na razglas tako da su zagorski učenici prisustvovali pravom koncertu.

Publika i izvođači s njemačke strane vidjeli su našu, hrvatsku publiku, a oduševljenje djece nije se moglo opisati! S cijelim projektom upoznat je i državni tajnik za obrazovanje regije Nordrhein- Westfalen Günter Winands koji ga je osobno podržao. Antun Zupanc u ovoj godini planira nastavak ovog hvalevrijednog projekta i poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook