Prethodni članak
Sljedeći članak

Ustavni sud odbio tužbu "roditelja odgojitelja" i udruge Željke Markić


Ustavni sud proglasio je tužbu udruga U djeci je budućnost, U ime obitelji i Hrvatske udruge roditelja odgojitelja nedopuštenom, stoji u presudi koju potpisuje predsjednik suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, Visoki upravni sud odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za "roditelje odgojitelje" u Zagrebu zakonita, pa se ona smanjila na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja, piše Index.

Naknada se dodatno smanjila od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok su u rujnu ove godine iz mjere izašli oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina.

Željka Markić: Svaka od tih obitelji ima svoju priču

Nakon odluke Visokog upravnog suda Željka Markić je najavila podnošenje ustavne tužbe.

"Jako nam je žao da Upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zaštititi 5800 obitelji koje se brinu o 20 tisuća djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir argumente", komentirala je 27. veljače ove godine Markić odluku Upravnog suda, koji je presudio u korist Grada Zagreba protiv "roditelja odgojitelja".

"Mi smo dokazali u podnescima da je Zagrebu nedostajalo preko 300 mjesta u vrtićima, a s "roditeljima odgojiteljima" će im trebati oko 10.000 mjesta. Ova mjera je došla na adrese 5800 ljudi, ponudio im je Grad da uđu u nju. Svaka od tih obitelji ima svoju priču, ova presuda je sramotna i mi ćemo nastaviti borbu. Od Ustavnog suda očekujemo da primjereno reagira i stane u zaštitu ovako velikog broja djece", rekla je Markić.

Tužbu podnio i Lovrić

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić zajedno je s predstavnicima "roditelja odgojitelja" sudjelovao u tužbi Ustavnom sudu.

"Presudom su povrijeđena stečena prava 'roditelja odgojitelja', narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnika mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti", ustvrdio je Lovrić o presudi Visokog upravnog suda u ožujku ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook