Prethodni članak
Sljedeći članak

Uvodi se velika novost vezana za liječenje i uzimanje lijekova u Hrvatskoj


U Hrvatskoj se godišnje preko milijardu eura troši na posebno skupe i lijekove na recept. Pitanje je jesu svi učinkoviti? Odgovor bi trebali dobiti praćenjem ishoda liječenja i uspostavom registara. Pravilnici koji će to omogućiti na snagu stupaju 11. srpnja, piše HRT.

Od uzimanja lijeka do njegova učinka, analizirat će se troškovi, pratiti ishodi, voditi registri. Dobrobit - višestruka.

- To je svakako povećanje uspješnosti liječenja pacijenata U RH, zatim racionalizacija troškova, otvaranje prostora za nove terapijske opcije, a imamo ih iz dana u dan sve više i više te nadalje vraćanje određenih etičkih načela, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vodit će se računa o dostupnosti lijekova, a pravilnik koji će sve to omogućiti na snagu stupa za pet dana. Ministar ističe to je tek prvi korak.

- Mislimo i planiramo pratiti ishode liječenja ne samo farmakoterapije, nego i različitih drugih terapijskih opcija poput kirurških metoda, radioterapije. Moramo znati koja metoda ima kakve učinke i koliko košta, naglasio je Beroš.

Promjene su to koje u koaliciji udruga u zdravstvu dugo zagovaraju i pozdravljaju.

- Neki lijekovi koji obećavaju veliki uspjeh zapravo se takvima ne pokažu. Naravno da to treba značajno proširiti u kojem trenutku date lijek i kojem pacijentu ga date i nije isto zapravo kada je netko dijagnosticiran, kada je krenuo sa liječenjem, izjavio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Praćenje ishoda liječenja će značiti manju smrtnost, zadovoljnije pacijente i uštede u zdravstvenom sustavu, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook