Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz zagorsku magistralu niče najveća trgovačka meka u regiji

Veličina i namjena projekta nadmašuje trgovački centar jer nudi poslovni centar i logistički park od 300 tisuća četvorni


Veličina i namjena projekta nadmašuje trgovački centar jer nudi poslovni centar i logistički park od 300 tisuća četvornih metara. Završetak zdanja očekuje se 2011., a cjelokupna investicija iznosi 600 milijuna eura

Zaprešić će za godinu i pol dana u svojoj blizini dobiti najveću trgovačku meku u regiji. Uz staru zagorsku magistralu se lani od listopada gradi trgovačko-poslovna-logistička zona Shopping City Zagreb na nevjerojatnih milijun četvornih metara. U projektu sudjeluju austrijske tvrtke »Braunsberger Holding«, »Immobilien-Consulter Rederve« i arhitektonski ured »ATP Achammer Tritthart& PArtner« u suradnji s međunarodnom grupom investitora.

Prvi korak predviđa gradnju trgovačkog centra »West Gate« od 215 tisuća četvornih metara, koji će udomiti 200 trgovina na dva kata i šest tisuća parkirnih mjesta, a zaposliti šest tisuća ljudi. Investicija vrijedi 300 milijuna eura, a otvorenje se očekuje u proljeće 2009. Direktor konzultanstke tvrtke »Redserve« Denis Čupić najavljuje projekt veličine manjeg grada koji će pružati mnogo više sadržaja na jednom mjestu od trgovina.

»Upravo smo dogovorili gradnju najsveobuhvatnijeg auto parka u Hrvatskoj koji će okupiti trgovine svih značajnijih auto kuća, njihove servise i stanice za tehnički pregled«, objasnio je Čupić. Unatoč teško predočivoj veličini projekta, Čupić je uvjeren da za takvu investiciju itekako ima prostora na domaćem tržištu. S obzirom na blizinu državne granice, očito je da investitori računaju i na kupce iz Slovenije.

Cestom A2 će se povezati sa Zagrebom, od kojega je udaljen desetak minuta vožnje. »Samo trgovine će se protezati na pet puta većoj površini od bilo kojeg dosad sagrađenog trgovačkog centra, a naša je prednost i bogata ponuda zabavnih sadržaja«, rekao je Vjesnikov sugovornik.

Predviđa se gradnja nogometnog igrališta, umjetnog klizališta, dječjeg zabavnog parka na četiri tisuće kvadrata i vrtića, wellness centra i još mnogo toga. Naš sugovornik otkriva namjeru da svojom ponudom želi zadržati potrošače 12 sati u centru dok su se u dosadašnjim centrima zadržavali najviše četiri.

No, projekt će znatno nadmašiti trgovački centar jer će na jednom mjestu ponuditi i poslovnu zonu i logistički park od 300 tisuća kvadrata. Završetak zdanja očekuje se do 2011., a cjelokupna investicija iznosi 600 milijuna eura.

»Takav centar nedostaje Hrvatskoj koji će, na jednom mjestu, objediniti izložbeno-prodajne prostore, ugostiteljske sadržaje, zabavu, sport i rekreacija«, rekao je Čupić. Centar zanimljiva oblika iz zraka će se doimati kao kravata, svezana u čvor, Utovarne rampe ostat će »skrivene« u unutrašnjosti da bi se fasada centra iskoristila za izloge.
Iako će, po otvaranju centra, u njemu raditi šest tisuća ljudi, sadašnje projekcije govore da će se do završetka projekt zapošljavati njih 20 tisuća. Za usporedbu, grad Zaprešić ima 27 tisuća stanovnika.

Na tisuću Hrvata zasad 50 kvadrata trgovačkih centara

Iako se posljednjih godina u Hrvatskoj snažno razvilo tržište trgovačkih centara, čini se kako još ima mjesta za nove investicije. Statistika pokazuje da na tisuću stanovnika u Hrvatskoj ima oko 50 četvornih metara trgovačkog prostora dok ih u susjednoj Sloveniji ima 100. U Češkoj je isti broj ljudi izgrađeno 200 četvornih metara trgovina a u Austriji i više od 250. To znači da na jednog Austrijanca dolazi pet puta više trgovačkog prostora nego na Hrvata. Stručnjaci kažu da će svaki novi centar u Zagrebu morati ponuditi daleko više sadržaja osim samih trgovina i ugostiteljskih objekata.

Prema sadašnjim najavama u metropoli će u iduće dvije godine niknuti još desetak centara a svaki od njih bit će veći od 50.000 četvornih metara. Investitori se polako okreću i prema manjim gradovima te će idućih godina svaki grad veći od 20.000 stanovnika dobiti do tri manja trgovačka centra.

Dolaze najzvučnija imena svjetskih trgovačkih marki

Svoje mjesto u Shopping City Zagrebu već su potvrdili Adidas, Calvin Clein, Calzediona, Champion, HG Spot, Intersport, Jack&Jones, Marco Polo, Marks&Spencer, New Yorker, Orsay, Peek&Cloppenburg, Samsonite, Varteks i mnoga druga poznata imena trgovačkih marki. Iz Redservea su potvrdili da se vode pregovori i oko dolaska H&M-a, te svih marki grupe Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti i ostali).

Denis Čupić najavio je dolazak još cijelog niza zvučnih imena koja bi trebala potvrditi da će projekt postati pravi mali grad idealan za »shoppingholičare«.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook