Prethodni članak
Sljedeći članak

Užas: ''Vikend droge i alkohola'' na zagorskim cestama

Policija je uhvatila više od 20 pijanih ili drogiranih vozača


Vozači, ne zaboravite: „Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, zbog čega za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola/droga niti jedan razlog ne može biti opravdan.“ – tako počinje današnje upozorenje zagorske policije, nakon vikenda u kojem su uhvatili veliki broj alkoholiziranih vozača.

''Bez obzira kako konstantno apeliramo na vozače da poštuju prometna pravila i propise te da pod utjecajem alkohola ne voze, najavljujemo pojačane nadzore u prometu, i dalje neodgovorni vozači upravljaju vozilima s velikim koncentracijama alkohola u organizmu.'' – kaže policija.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom ovog vikenda izuzevši prometne nesreće s ozlijeđenim osobama gdje su vozači upravljali vozilima pod utjecajem alkohola zatekli 22 alkoholizirana vozača, a ukupno njih 24. Zatečeno je 8 vozača sa više od 1,50 promila alkohola u organizmu, četiri vozača su odbila testiranja, dva na droge te dva na alkohol.

Ukupan broj prekršaja na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska tijekom proteklog vikenda je 103.

Policija izdvaja, kako je tijekom nadzora prometa u Svetom križu na DC 205, u petak 24. veljače oko 20 sati, zaustavljen 20-godišnji hrvatski državljanin koji je upravljao osobnim vozilom te s njim u vozilu putnici, 19-godišnjak i 20-godišnjak. Daljnjim nadzorom policijskih službenika utvrđeno je kako je 20-godišnji vozač pozitivan na ''THC' te je dragovoljno predao 0,24 grama marihuane. Nadalje, putnici, 19-godišnjak je potom dragovoljno predao 47 grama marihuane, a 20-godišnjak 1,26 grama gljiva Psilocybe-dostavljenih na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”. 

Protiv vozača slijedi podnošenje optužnog prijedloga s predloženom novčanom kaznom od 1.320,00 eura i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca. Dok protiv putnika 19-godišnjaka i 20-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga s predloženom novčanom kaznom od 660 eura za svakog i svakome od njih prijeti do 90 dana zatvora.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu utvrđena je u petak, 24. veljače, oko 20 sati, u Zlatar Bistrici kod 48-godišnjeg vozača od 2,17 promila, vozač je također upravljao vozilom za vrijeme isteka prometne dozvole. Protiv 48-godišnjaka, zbog počinjenog prekršaja slijedi podnošenje optužnog prijedloga, a predložena novčana kazna je u iznosu od 1.580,00 eura te zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca. Vozaču je određeno zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, alkohola.

Nadalje, u Gornjem Kraljevcu, oko 11,30 sati u petak, 24. veljače, zaustavljen je 60-godišnji vozač koji je upravljao vozilom prije stjecanja prava i kod sebe nije imao osobnu iskaznicu. Vozač je uhićen i zbog počinjenih prekršaja slijedi podnošenje optužnog prijedloga, a predložena je zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci i kazna od 30 dana zatvora.

U Velikom Trgovišću, isto tako u petak oko 21 sat, zaustavljen je 54-godišnji vozač koji je upravljao vozilom s 1,97 promila alkohola u organizmu. Protiv vozača slijedi podnošenje optužnog prijedloga s predloženom novčanom kaznom od 1.320,00 eura i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Zatim, u Bedekovčini, oko 22 sata, 45-godišnji vozač s 1,90 promila alkohola u organizmu. Protiv vozača slijedi podnošenje optužnog prijedloga s predloženom novčanom kaznom od 1.300,00 eura i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.

U Mirkovcu, oko 23,50 sati, 24-godišnji vozač, državljanin Slovenije, zatečen pod utjecajem od 1,43 promila alkohola u organizmu. Protiv vozača podnesen obavezni prekršajni nalog s kaznom od 660 eura i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.

Vozačima zaustavljenim u Velikom Trgovišću, Mirkovcu i Bedekovčini određeno je zadržavanje u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, alkohola.

Alkohol, 1,76 promila, upravljao vozilom kojim je istekao rok važenja prometne dozvole, za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta, sve to je utvrđeno kod vozača 57-godišnjaka koji je upravljao osobnim vozilom u Mirkovcu oko ponoći 24. veljače, gdje su ga i policijski službenici zaustavili. Vozač je uhićen, slijedi podnošenje optužnog prijedloga s predloženom novčanom kaznom od 6.259,00 eura i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 15 mjeseci.

Policijski službenici nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet, te apeliraju na oprez u prometu i pridržavanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook