Prethodni članak
Sljedeći članak

Vakula po Zagorju odgovara na pitanja kakvo vrijeme nas očekuje


Poznati i u publici omiljeni glavni meteorolog HRT-a, Zoran Vakula, u ponedjeljak predvečer gostovao je u zlatarskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, koja se ovim susretom uključila u sadržaj Dana kajkavske riječi.

Uvažavajući tradiciju manifestacije i Vakula je uglavnom govorio kajkavštinom, svojom iz Pitomače „obogaćenom“ zagrebačkom i dokazao se kao vrstan komunikator.

Publici je približio  stare narodne izreke o vremenu, znanstveno utemeljenim prognozama u stihu i rimi, svojim knjigama ponajprije namijenjenim mlađima…a strpljivo je odgovarao i na pitanja prisutnih koje je, dakako, najviše zanimalo kakvo nas vrijeme očekuje i koliko su vremenske prognoze pouzdane, tim više što se u javnosti pojavljuju brojni meteorolozi odnosno vremenski prognostičari.

Neprijeporno živimo u najtoplijem desetljeću otkad postoje mjerenja. Srednja temperatura posljednjih desetljeća gotovo posvuda je među najvišima u znanoj povijesti. Pritom u ovom stoljeću imamo znatno više ne samo pojedinačnih rekordnih dnevnih vrijednosti, nego i ekstremno toplih dugotrajnih razdoblja.
Kako Vakuli stihovi idu od ruke, „Kišno jutro u gradu“ uglazbio je aranžer i izvođač Tomislav Tišljar.

U Gradskoj knjižnici ujedno se mogla razgledati izložba fotografija čiji su autori članovi Knjižnice, a snimljene su o temi vremenskih prilika.
U utorak, 24. rujna, Zoran Vakula gostuje u Pregradi, u organizaciji tamošnje Gradske knjižnice i Udruge kostelskih žena, a u sklopu tradicionalne manifestacije „Branje grojzdja“. Zacijelo će govoriti i o izrekama temeljenim na vinogradu. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook