Prethodni članak
Sljedeći članak

Vakula zna: Kiša i hladnije za vikend, ali kakva je dugoročna prognoza?

Premda će već za vikend, te posebice početkom novoga radnog tjedna, biti svježije nego prošlih dana...


Premda će već za vikend, te posebice početkom novoga radnog tjedna, biti svježije nego prošlih dana, to će malo djelovati na dosadašnju, a dugoročno gledano – i vrlo vjerojatno buduću iznadprosječno visoku temperaturu zraka.

Nakon prva tri mjeseca ove godine, i travanj je diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao, barem prema preliminarnim analizama, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula. Štoviše, analiza srednje temperature zraka prve trećine godine upućuje na još veću iznimnost.

Ne samo što nam je bilo toplije nego prošlih nekoliko godina, nego je ovogodišnje razdoblje siječanj-travanj u većini Hrvatske drugo najtoplije u posljednjih pedesetak godina, od kada uglavnom postoje službena mjerenja DHMZ-a. Odmah iza prvog dijela 2007. godine!

A na splitskom Marjanu, primjerice, bilo je čak rekordno toplo, posebice zahvaljujući nikad toplijem siječnju i veljači. I na zagrebačkome Griču, gdje postoje odgovarajući podaci od 1862., dosadašnji dio 2014. bio je drugi najtopliji u povijesti.

Toplo, vrlo toplo ljeto

Dugoročne prognoze za razdoblje svibanj-kolovoz nastavljaju već započetu «priču» pozitivnog odstupanja i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od mjeseci. Pritom valja spomenuti kako su te prognoze kompjutorskog modela atmosfere svjetski poznatog i priznatnog Europskog središta za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) iz Readinga u Velikoj Britaniji, prilično postojane - i u ne malom pozitivnom odstupanju, a i u vjerojatnosti njegova ostvarenja. Do sada se u sličnim situacijama nije dogodila pogreška.

Dapače. Stvarna srednja mjesečna temperatura najčešće je imala i znatno veće odstupanje od prognoziranoga. Stoga ne bi smjelo iznenaditi dogodili li nam se, barem u nekim dijelovima Hrvatske, i ekstremno topli ljetni mjeseci, pa i cijelo ljeto. No, naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli.

A nakon ljeta?

Trenutačno ne postoje prognoze za posljednja četiri mjeseca u godini, nego samo za rujan i listopad. I prema njima, unatoč zamjetno manjem pozitivnom odstupanju, vjerojatniji je nastavak relativno toplog razdoblja, nego zamjetnija hladnoća. No, nužna je opreznost i daljnje praćenje prognoza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook