Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždin: Sjajni bal grada Varaždina

Uvijek prvoga petka u veljači i tako već 14 godina, Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica Varaždin u koncertnoj dvorani


Uvijek prvoga petka u veljači i tako već 14 godina, Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica Varaždin u koncertnoj dvorani HNK organizira «Sjajni bal». Riječ je o prvorazrednom društvenom, kulturnom i plesnom događaju u «gradu glazbe, baroka i cvijeća» kojim ova udruga s agilnom predsjednicom Ingeborg Jurić nastoji oživjeti tradiciju zlatnih varaždinskih balova iz druge polovice 19. stoljeća.

Osim veleposlanika nekoliko država /Ruminjske, Slovačke i Portugala/ od domaćih uglednika najzastupljenije je bilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Načelnik varaždinske policijske uprave Dražen Vitez ugostio je ministra Ivicu Kirina, negdašnjeg varaždinskog studenta, načelnika hrvatske policije Marijana Benka i glasnogovornika Zlatka Mehuna, koji je « Varaždinec, domovine sin».

Na plesnom podiju najviše je pozornosti privukla pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Mirjana Bohanec, nekad operna pjevačica koji je popularnost stekla ulogom u filmu «Tko pjeva, zlo ne misli». Svojim plesnim umijećem zadivila je Mirjana Žutić koju je TV gledateljstvo zapamtilo kao partnericu Renea Bitorajca u showu «Ples sa zvijezdama». Varaždinski partner bio joj je Tihomir Ciglar. Njih dvoje državni su prvaci u deset plesova! Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, kao osvjedočeni pripadnik rock generacije, sasvim se dobro snalazio plešući bečke valcere sa suprugom Anamarijom.

Brojnim gostima Sjajnog bala servirana su probrana jela stare bečke kuhinje, od starobečke pisanice do «fijaker gulaša», sa slasticama poput «kuglofa cara Josipa» i «Kaiserschmarrna». Oduševljenje je nastalo kad su u središtu koncertne dvorane Ivan Čehok sa suprugom Anamarijom prvi kušali jednu od 600 mini Sacher torti!

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se Varaždinski komorni orkestar i prvaci budimpeštanske opere, sopranistica Boglarka Udvarhelyi i tenor Robert Urban Nagy te Big Band iz austrijskog Bad Gleichenberga. Kad je o opereti i opereti riječ, razumljivo je da je voditeljska zadaća dodijeljena Helgi Vlahović, Bečanki po majci koja po ocu ima i mađarske krvi, i Draženu Siriščeviću, koji je od svih kušanih delikatesa najviše hvalio – rajnski rizling Jakopić.

Najveću pozornost, kao i uvijek, privlače najmlađi, a ove godine to su bili mali plesači Društva «Naša djeca» iz Varaždina i Osnovne škole baleta iz Čakovca.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook