Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždinci pojeli uvozno voće pa dobili glavobolju i dijareju: ‘Sumnjam na teške metale, sve sam prijavio...‘


Foto: Ilustracija/Nije u vezi s navedenim tekstom

Sve je počelo kad je portal Danica.hr 8. kolovoza objavio vijest da su inspektori na hrvatskoj granici uništili pošiljku marelica jer je u njima otkrivena visoka razina kadmija.

Naime, u voću iz Moldavije detektiran je teški metal. Srećom, sve se dogodilo prilikom analize uzorka na granici pa je odmah naloženo uništenje cijele pošiljke. U uzorku marelica ustanovljeno je 0,040 mg/kg kadmija koji je kancerogen i iznimno štetan za zdravlje.

Početkom rujna Danici.hr javio se čitatelj (podaci poznati uredništvu) koji je otkrio kako je 27. kolovoza kupio veću količinu marelica iz Moldavije u podružnici tvrtke ENNA fruit u Varaždinu u Biškupečkoj ulici. Poslao im je i račun. Nekoliko dana zaredom u Varaždinu su prodavane veće količine marelica iz Moldavije - i to po cijeni od 50 centi. Prosječna cijena kilograma marelica na hrvatskim tržnicama tad je iznosila oko 3 eura.

- Nakon konzumacije sirovih marelica, moja obitelj imala je jake glavobolje, a majka, koja je od njih napravila i pojela marmeladu, dijareju. Zato sam sve prijavio Državnom inspektoratu jer sumnjam da su marelica bile s visokom razinom kadmija - rekao je čitatelj.

Tragom tih pritužbi, Danica.hr obratila se tvrtki ENNA fruit koja je potvrdila kako su u kolovozu u prodaji imali marelice podrijetlom iz Moldavije te su ih distribuirali i u maloprodajne trgovačke lance i vlastite maloprodajne jedinice, što je uobičajena praksa.

- Do vašeg upita nismo imali saznanja o zdravstvenim problemima koji bi bili uzrokovani konzumacijom marelica u Varaždinu, niti u bilo kojem drugom dijelu zemlje. Cijena voća i povrća formira se na dnevnoj bazi ovisno o više faktora, a u ovom slučaju radilo se o proizvodu u punoj konzumnoj fazi. Marelice podrijetlom iz Moldavije koje smo distribuirali u trgovačke lance i prodavali u našem maloprodajnom objektu u Varaždinu prošle su analizu renomirane kuće Eurofins na metale, nemetale i pesticide - ističu u tvrtki.

Prema analitičkom izvješću, ispitani uzorci odgovaraju zahtjevima EU o maksimalnim razinama pesticida te najvećim dopuštenim kontaminatima u hrani. Testirani su na olovo i kadmij te je rezultat unutar najviše dopuštene razine, ali i na pesticid acetamiprid, koji je također unutar dopuštenih vrijednosti.

- Nemamo saznanja i rezultate analize marelica koje smo plasirali na tržište ne povezujemo s vašim člankom. ENNA fruit otvoreno i transparentno surađuje sa svim inspektorskim službama i drugim institucijama, a tako je bilo i u ovom konkretnom slučaju. Danas je Državni inspektorat RH, Područni ured Varaždin, proveo ciljani inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti iz područja sigurnosti hrane te je u Zapisniku o inspekcijskom pregledu utvrđena usklađenost s propisima o sigurnosti hrane - otkrili su u utorak iz ENNA fruita.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata za Danicu.hr također je potvrdila kako je primila prijavu potrošača koja je u inspekcijskom postupku rješavanja.

- Želimo istaknuti da je u razdoblju od lipnja do kraja kolovoza ove godine sanitarna inspekcija provela uzorkovanje osam uzoraka svježih marelica prilikom uvoza u svrhu ispitivanja kontaminanata i pesticida. Od toga je u jednom uzorku marelice, porijeklom iz Moldavije, utvrđeno prekoračenje kadmija, slijedom čega je donesena mjera zabrane i uništenja pošiljke pod nadzorom sanitarne inspekcije. Svi ostali uzorci marelica, a zadnje su uzorkovane 23. kolovoza, ispitivani na teške metale, uključujući kadmij, ocijenjeni su sukladno - odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook