Prethodni članak
Sljedeći članak

Varaždinsko bučino ulje najbolje

- Analizirano bučnog ulja je vrlo dobre kvalitete jer je čak 80% uzoraka u potpunosti odgovaralo zahtjevima, ali još uvi


- Analizirano bučnog ulja je vrlo dobre kvalitete jer je čak 80% uzoraka u potpunosti odgovaralo zahtjevima, ali još uvijek ima prostora za napredak - istaknuto je jučer tijekom proglašenja najboljih na prvoj jedinstvenoj izložbi bućinog ulja sjeverne Hrvatske. Prvo mjesto osvojila je Prehrana d.o.o. iz Varaždina, drugo Uslužna uljara Županić iz Vidovca, a treće su podijelili OPG Mirjana Biber iz Podturena i Uslužna uljara Presečki.

- Tikva, buća ili bundeva, bez obzira kako je u kojem kraju zvali zaslužuje puno više poštovanja nego što joj se to pridaje, a posebno njezin plod predstavlja vrijednost za sebe. S obzirom na kvalitetu i značaj koji ima, bućino ulje nepravedno je u javnosti zapostavljeno u odnosu na maslinovo - istaknuo je otvarajući izložbu pročelnik UO za poljoprivredu Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek. Istaknuo je kako su izložba i ocjenjivanje kvalitete bućinog ulja samo poligon prema izgradnji što kvalitetnijeg proizvoda i stvaranja još boljeg i većeg povjerenja kupaca u domaću hranu.

Na izložbi je sudjelovalo sedam proizvođača iz Međimurske, jedan iz Krapinsko-zagorske i jedanaest iz Varaždinske županije, a izvan konkurencije jedan proizvođač iz Sisačko-moslavačke županije, a prikupljeni uzorci ulja dostavljeni su na analizu Bioinstitutu Čakovec gdje su određeni osnovni parametri kvalitete i autentičnosti bućinog ulja, te na Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu koji je proveo određivanje senzorskih karakteristika.

Teuta Tompić iz Bioinstituta u Čakovcu pojasnila je kako su se analizirali uzorci. Naglasila je da se s obzirom na provedene analize na reprezentativnom broju uzoraka s područja sjeverozapadne Hrvatske, može zaključiti da se tu proizvodi bućino ulje dobre kvalitete jer je čak 80% uzoraka u potpunosti odgovaralo zahtjevima koji određuju kategoriju 'nerafinirana ulja' prema Pravilniku o jestivim uljima i mastima (NN 22/2010). Istaknula je i kako se nada da će ova hvale vrijedna inicijativa rezultirati daljnjim povećanjem kvalitete bučinog ulja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook