Prethodni članak
Sljedeći članak

Velečasni osuđen zbog bludnih radnji i dalje radi kao župnik

Velečasni Ivan Čuček (71), koji je 2004. godine osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog bludnih radnji nad djevojčicama,


Velečasni Ivan Čuček (71), koji je 2004. godine osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog bludnih radnji nad djevojčicama, tijekom prošle je godine, dakle, i prije nego što mu je u prosincu 2007. istekla trogodišnja kazna, obavljao poslove župnika i u Tuhlju.


Nakon nedjeljnog otkrića da je Čuček služio misu u zagrebačkoj crkvi Svete Marije na Dolcu, o Čučekovu angažmanu u Tuhlju danas nas je obavijestila čitateljica Jutarnjeg lista koja je tražila da joj ne objavimo ime. Gospođa nam je ispričala da su “župljani potiho negodovali zbog Čučeka, ali im je ipak bilo žao izostajati s misa”.

Potvrda da je Čuček normalno radio i u Tuhlju stigla je i s Kaptola. Glasnogovornica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, Matilda Kolić Stanić, rekla nam je da je velečasni Čuček u Tuhlju, kao i u Svetoj Mariji na Dolcu, mijenjao tamošnjeg župnika.

- Nije se, dakle, radilo o njegovim redovitim dužnostima i zadacima, nego o izvanrednima - rekla je glasnogovornica kardinala Bozanića, naglašavajući da u Nadbiskupiji nije bilo nikakvih pritužbi na pojavljivanje velečasnog Čučeka u javnosti i na bogoslužjima.

Kako smo danas objasnili, kardinal Bozanić, unatoč sudskoj presudi, Čučeku nije zabranio služenje mise i poučavanje.

Vjernici u Tuhlju, s kojima smo danas razgovarali nakon nedjeljne mise u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispričali su nam da je Čuček još početkom prošle godine blagoslivljao domove, da je povremeno držao mise, da je vodio sprovode, a neki se prisjećaju i da je vjenčavao mlade parove.

Mlađi župljani rekli su nam da im vlč. Čuček, doduše, nije držao vjeronauk, ali jest pripreme za krizmu. Na pitanje jesu li posve sigurni da je svećenik koji ih je pripremao za taj sakrament baš Čuček, više su puta odgovorili potvrdno.

- Zapamtili smo ga, on nam je dolazio i na blagoslov kuće - iznenađeno su klimali glavama mladi vjernici koji kažu da ni kod kuće, s roditeljima, o toj temi nisu razgovarali.

U Čučekovu obranu stali su neki stariji župljani, od kojih su neki vidjeli današnju naslovnicu Jutarnjeg lista na kojoj je dominirala tema o tome kako je vlč. Čuček nedavno služio misu na zagrebačkom Dolcu.

- Ma protiv njega se bune oni koji bi se bunili i protiv drugih - rekao nam je jedan od župljana u lokalnom kafiću. Drugi dodaje da je Čuček, prema njegovu mišljenju, krivo osuđen.

- Išao sam ga slušati i u crkvi i na sprovodima. Bilo mi je vrlo ugodno - kaže.

Zatim se razvija živa rasprava o tome što je prava istina o Čučeku i sudskoj presudi protiv njega. Postariji gospodin smatra da je bila riječ o - podmetanju. Prisjeća se da je velečasni Čuček mijenjao župnika kada bi on bio na godišnjem odmoru, da je držao sprovode i mise. Već neko vrijeme vlč. Čuček, kažu, ne dolazi.

Mnogi župljani odbili su bilo što reći o ovom slučaju. Mlada majka, koja je za ruke držala dvoje djece, potvrdila je da je vlč. Čuček kod njih držao mise, ali kada smo je pitali što o tome misli, s očitom je nelagodom slegnula ramenima: “Ne znam... Zaista vam ne znam ništa reći.” Druga, nešto starija žena rekla nam je da nju zanimaju posve druge teme. Sekundu poslije, kada je pokušala upaliti automobil, nešto je zaštektalo. “Pa nije moguće da me Bog kaznio. Pa nisam nikoga ogovarala”, rekla je.

Nekoliko muškaraca, s kojima smo razgovarali u blizini crkve, reklo nam je da je pritužbi zbog Čučeka ipak bilo, ali na sva su druga pitanja šutjeli.

O tome nismo uspjeli saznati ništa ni od župnika Josipa Vnučeca, koji je nakon mise imao s djecom sat vjeronauka.

Župnik nije bio raspoložen ni za kakav razgovor. Poslao nas je da pitanja o velečasnom Čučeku uputimo Duhovnom stolu na Kaptolu. Ustvrdivši da je velečasni Čuček “dolazio u posjet”, hitro je ušao u dvoranu za vjeronauk i zatvorio nam vrata pred nosom. Nakon što je izišao s vjeronauka, ponovno je odbio svaki razgovor s novinarima.

Čuček nije u domu

Radi komentara danas smo zvali i vlč. Čučeka, ali do njega nismo uspjeli doći. U Svećeničkom domu sv. Josipa kratko su nam rekli da nije ondje te da ne znaju kada će se vratiti.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook