Prethodni članak
Sljedeći članak

Veleposlanik Slovačke posjetio Županiju

Veleposlanik Republike Slovačke Jan Banas zajedno sa ekonomskim svajetnikom Veleposlanstva Marianom Zahorom jučer je bio


Veleposlanik Republike Slovačke Jan Banas zajedno sa ekonomskim svajetnikom Veleposlanstva Marianom Zahorom jučer je bio gost u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vlasta Hubicki , županica Krapinsko-zagorske županije je skupa s svojim suradnicima i slovačkim veleposlanikom posjetila Galeriju grada Krapine, a također su posjetili Ured gradonačelnika Krapine Josipa Horvat koji je također sudjelovao na radnom sastanku s veleposlanikom Slovačke.

Nakon toga su posjetili i poznato nalazište Krapinskog pračovjeka Hušnjakovo i novi muzej Evolucije u izgradnji, te na kraju festivalsku dvoranu. Na radnom sastanku koji je prethodio obilasku Krapine bili su predstavnici Županije, Grada Krapine te Obrtničke i Gospodarke komore, razgovaralo se o još većoj suradnji sa Slovačkom koja je izuzetno dobra na kulturnom planu.

Naime, KUD iz Zlatar Bistrice dobro surađuje sa ansamblom iz Trnave. Želja je da se suradnja proširi i na gospodarstva, a Slovaci su već uspostavili suradnju sa općinom Krapinske Toplice.
Veleposlanik Slovačke Jan Banas predožio je da se suradnja uspostavi sa centrom županije Gradom Krapinom i slovačkim gradom Prievidza, kao i sa Krapinsko-zagorskom županijom i slovačkom regijom oko grada Prievidza.

Početak suradnje na kulturnom planu u Krapini već je dogovoren, te će u svibnju u Festivalskoj dvorani u Krapini u sklopu turneje po većim gradovima gostovati slovački orkestar Đavolje gusle.

Najveći izvoznici za Slovačku su naša poduzeća Omco, Vetropack Straža, Elcon i Straža Plastika, a robu iz Slovačke uvoze vetropack, 5M Veliko Trgovišće, Schidel Novi Golubovec, Regeneracija, Prinz Adriatic i Prevent, a Županija je ukupno izvezla u 2006. godini u Slovačku 2,7 milijuna dolara što je oko jedna posto ukupnog izvoza, a uvezla 4,7 milijuna dolara što je oko 1,4 posto uvoza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook