Prethodni članak
Sljedeći članak

Veličanstveni Vranyczanyjevi predstavljeni u Zagrebu

Jučer je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena izložba o obitelji Vranyczany, čija je povijest usko vezana uz Oroslavje


Izložba pod nazivom Veličanstveni Vranyczanyjevi, koja daje umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji, postavljena je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Na otvorenju se okupilo mnoštvo posjetitelja kojima je prezentirana povijest i značaj obitelji Vranyczany – Dobrinović u hrvatskim krajevima od 15. stoljeća do danas.

Izloženi su brojni povijesni dokumenti vezani uz aktivnosti članova obitelji, njihovi portreti te djela hrvatskih umjetnika kojima su Vranyczanyjevi bili mecene, a predstavljen je i dio povijesti ove obitelji vezan uz Oroslavje i dvorac Gornje Oroslavje koji je bio u posjedu ove plemićke obitelji, a gdje se i danas nalazi park Vranyczany u kojem Grad, kroz sačuvane fotografije, uređuje perivoj kako bi se što zornije prikazalo kako je nekada park izgledao kada su njime šetali barun i njegova supruga te njihovi gosti.

Otvorenju izložbe, koja se može razgledati do 21. kolovoza, prisustvovala je i delegacija iz Oroslavja, predstavnice Turističke zajednice, Otvorenog učilišta, Osnovne škole i Udruge mladih Feniks, predvođena gradonačelnikom Ivanom Tuđom.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook