Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliki Tabor kroz objektiv posjetitelja

Hrvatska Udruga Muži zagorskog srca, Društvo Veliki Tabor i Galerija Grada Krapine organizatori su izložbe pod nazivom H


Hrvatska Udruga Muži zagorskog srca, Društvo Veliki Tabor i Galerija Grada Krapine organizatori su izložbe pod nazivom Hrvatsko srce Velikog Tabora, otvorene u Krapini. Veliki Tabor je spomenik kulture nulte kategorije, najznačajniji kasnosrednjovjekovni plemićki grad, nedavno obnovljen zahvaljujući Ministarstvu kulture te ponovno otvoren za posjetitelje.

U traganju za izgubljenim vremenom i vlastitim identitetom brojni su posjetitelji sa znatiželjom zabilježili stanje Dvora prije obnove. Njihove fotografije same po sebi ilustriraju s jedne strane ljepotu i monumentalnost Velikog Tabora, no s druge strane na tim se fotografijama iščitava i dotrajalost pojedinih dijelova, pa su te fotografije ujedno i svojevrsni dokument stanja prije obnove.

Na žalost, u naslijeđenoj dokumentaciji ne postoji evidencija o vlasnicima fotografija, ali svima im je zajednička osnovna tema - Dvor Veliki Tabor. Stoloravnatelj udruge Muži zagorskog srca, dr. Rajko Fureš izrazio je zadovoljstvo što je Dvor obnovljen, te je naglasio da se ´ovaj biser svjetske kulturne baštine i simbol hrvatske povijesti nalazi u srcu ne samo najljepšeg kraja u lijepoj našoj, Hrvatskog zagorja, već i u srcu hrvatskog naroda´.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook