Prethodni članak
Sljedeći članak

Veliko pospremanje

Kako Zagorje doista ne bi ostalo zeleno samo u popevkama, u sveobuhvatnom projektu kulture življenja Zagorje ti moje bl


Kako Zagorje doista ne bi ostalo zeleno samo u popevkama, u sveobuhvatnom projektu kulture življenja Zagorje ti moje blago , Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Županijom i pod medijskim pokroviteljstvom Zagorskog lista, odlučila se uhvatiti u koštac s mnogobrojnim divljim odlagalištima smeća kroz akciju nazvanu Veliko pospremanje u koju će se, vjerujemo, uključiti i svi Zagorci.

Sufinaciranje kao konstanta

Krapinsko-zagorska županija proteklih je godina iz svojeg proračuna počela značajnije sufinancirati sanaciju divljih odlagališta te je po tom pitanju uspostavila odličnu suradnju s lokalnim jedinicama i komunalnim poduzećima. Tako je u 2003. godini iz županijskog proračuna za sufinanciranje sanacije izdvojeno 120.000 kuna. Zaprimljeno je ukupno 18 zahtjeva za sanaciju, a sanirano je dvadesetak divljih odlagališta. Godinu dana kasnije za sanaciju je izdvojeno 140.000 kuna, zaprimljeno je ukupno 6 zahtjeva, a sanirano je desetak divljih odlagališta. U 2005. godini, sanaciju divljih odlagališta Županija je sufinancirala s 396.000 kuna, zaprimljeno je 18 zahtjeva, a sanirano je tridesetak divljih odlagališta. U 2006. ukupno je u sanaciju uloženo 519.588 kuna, zaprimljena su 23 zahtjeva za sanaciju, te je sanirano četrdesetak divljih odlagališta. Naposljetku, u prošloj godini za sanaciju divljih odlagališta izdvojeno je ukupno 369.000 kuna, zaprimljeno je 14 zahtjeva, a sanirano je dvadesetak odlagališta.

Prema riječima Snježana Žigman, pročelnice Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša pri Krapinsko-zagorskoj županiji, Gradovi i Općine bi u svojim proračunima također trebali osiguravati sredstva za sanaciju onečišćenja terena no to nije uvijek slučaj te se zahtjevima za sufinanciranje divljih odlagališta javljaju upravo oni koji redovito osiguravaju sredstva u svojim proračunima i koji uspješno izvršavaju sanacije. Lokalna jedinica koja ne izvrši određenu sanaciju gubi pravo na subvencijska sredstva županijskog proračuna u narednoj godini.

Zaštitne ograde

- Sanirana divlja odlagališta samo ponekad se obnavljaju tako da je na nekim lokacijama izvedena zaštitna ograda kako bi se spriječio dovoz odnosno novo deponiranje otpada. Karakteristično je za sva divlja odlagališta da su na svima odložene razne vrste otpada od komunalnog, opasnog, glomaznog. Prilikom njihove sanacije zatečeni otpad se sortira te se zbrinjava sukladno zakonskim propisima - rekla je Snježana Žigman.

Svake godine do sada prioritetno su se iz županijskog proračuna subvencionirale one lokacije divljih odlagališta koje su zajednički utvrđene kao prioritet. Kako je ove godine donesen Županijski plan gospodarenja otpadom od 2008. do 2015. godine naredne sanacije će se izvršavati sukladno tom planu. .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook