Prethodni članak
Sljedeći članak

VELIKO PRIZNANJE: KZŽ dobila nagradu za europsku regiju najviše prilagođenu mladima


Vijeće norveškog okruga Nordland, Skupština europskih regija (AER) i Regionalna mreža mladih (YRN) proglasili su Krapinsko-zagorsku županiju dobitnikom MYFER nagrade koja se dodjeljuje europskim regijama najviše prilagođenima mladima, a Krapinsko-zagorska županija s projektom „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ jedna je od dvije nagrađene regije u konkurenciji od 12 prijavljenih projekata. Pobjednici su objavljeni jučer tijekom dodjele nagrada Ljetne akademije AER-a u Nordlandu.

„Ova nagrada najljepše je priznanje i najljepši poklon Krapinsko-zagorskoj županiji povodom Dana mladih koji je bio prije nekoliko dana. Nagrada za europsku regiju koja njeguje najviše prijateljski odnos prema mladima, prilagođena je mladima i odgovara na izazove i potrebe mladih ljudi veliko je priznanje za dugogodišnji partnerski i participativni odnos s mladima naše županije“, poručila je zamjenica župana Jasna Petek te dodala kako je ova nagrada ujedno i motivacija za dalje kako bi bili još bolji i kvalitetniji za mlade, ali i s mladima.

„ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ projekt je Krapinsko-zagorske županije koji je Srednju školu Zabok transformirao u lidera u obrazovanju turističko-ugostiteljskog kadra, a provedba projekta omogućila je Školi učinkovito odgovaranje na dinamične zahtjeve turističkog sektora. Žiri je posebno istaknuo i pohvalio činjenicu da projekt „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ pruža konkretne poticaje i programe za osposobljavanje mladih u sektoru turizma i ugostiteljstva koji je u potrebi za mladom radnom snagom diljem Europe. Nadalje, žiri je istaknuo važnost profesionalnog razvoja i obuke za mlade ljude u ranoj fazi, odnosno tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Također, za projekt „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ žiri naglašava važnost socijalne uključenosti, ravnopravnosti spolova, uspostavu programa prilagođenih za mlade s invaliditetom te pripadnike manjina, a posebno je pohvaljena i inicijativa prijenosa znanja i replikacije što može poslužiti kao konkretan model drugim regijama.

Da projekt uistinu može biti primjer drugim regijama potvrđuje i činjenica da je Srednja škola Zabok uspješno nastavila realizaciju aktivnosti započetih kroz projekt. „Neizmjerno smo ponosni i sretni što je naš projekt „ReCeZa“ dobio ovu prestižnu nagradu i proglašen najboljim projektom tim više što smo mi mala europska regija. Naš Akademis primio je prve goste, učenici su u njemu realizirali ljetnu praktičnu nastavu, odnosno učenje temeljeno na radu na jednoj višoj razini kvalitete. Upisali smo drugu generaciju učenika za zanimanja pomoćni ugostitelj i tehničar za ugostiteljstvo, čiji su kurikulumi bazirani na modularnoj nastavi, razvijeni tijekom projekta. Od jeseni otvaramo vrata našeg trening centra namijenjenog za obrazovanje odraslih, stručna usavršavanja ugostiteljskih kadrova te radionice namijenjene građanstvu“, istaknula je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec te dodala da će Akademis zasigurno postati mjesto susreta, druženja i učenja mladih, ne samo iz  naše regije već iz cijele Europe što ne bi bilo moguće, tvrdi Jurec, bez pomoći i podrške Zagorske razvojne agencije te Krapinsko-zagorske županije.

Nagrada MYFER veliko je priznanje Krapinsko-zagorskoj županiji koja parterski odnos s mladima gradi dugi niz godina primarno kroz rad sa Savjetom mladih Krapinsko-zagorske županije, Mrežom udruga Zagor te suradnju s brojnim udrugama mladih.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook