Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Odličan štimung na otvorenju 'Branja grojzdja u Pregradi'!


Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Šimun u Vrhima Pregradskima otvoreno je danas 54. izdanje manifestacije 'Branje grojzdja u Pregradi'.

Okupljene je pozdravio domaćin, Tihomir Šimun, koji je istaknuo kako je ovo dan slavlja rada, tradicije i zajedništva koje se njeguje kroz generacije te je pozvao sve u berbu. Zahvalio je svima koji su došli, brojnim uzvanicima, ali i vinarima iz Pregrade, Marije Bistrice, Huma na Sutli i Gornje Stubice, ali i svojoj obitelji na potpori, strpljenju i trudu, oko osnivanja ovog mladog OPG – a koji je počeo s radom prije tek dvije godine.

Pregradski gradonačelnik i EU zastupnik Marko Vešligaj zahvalio je obitelji Šimun, koja je ustupila svoj objekt za otvorenje manifestacije te je pohvalio ljubav prema tradiciji koju ova obitelj na svom gospodarstvu njeguje. Zahvalio je svima koji su se uključili u organizaciju manifestacije. – Od udruga, ustanova, poduzetnika koji su nam dali brojna sponzorstva i Turističkoj zajednici područja 'Srce Zagorja', kao i županijskoj turističkoj zajednici i Krapinsko – zagorskoj županiji, svi zajedno dali smo obol da je ova manifestacija na ovako visokom nivou i vjerujem da je pred nama najbolje izdanje do sada. Pozivam sve da dođu, da se zabave, provesele, ali i nauče nešto o našoj tradiciji, koja nas određuje kao grad, regiju, državu – rekao je Vešligaj.

FOTOGALERIJU S OTVORENJA MANIFESTACIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Otvorenju su prisustvovali i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Kad dođete ovdje u Zagorje, pogotovo u pregradski kraj, popnete se na naš breg, pogledate vinograde i kleti, našu crkvicu, onda nema nikoga od nas u Zagorju kome malo jače ne zaigra srce, često i padne suza pod oko. Sva sreća da ima ljudi koji znaju riječju i glazbom izraziti svoje osjećaje i zbog toga ima toliko fantastičnih pjesama o Zagorju. Stoga je izuzetno bitno da ovakve manifestacije budu tradicionalne, da imaju dugu povijest, jer je naša obaveza tradiciju koju baštinimo i koju smo naslijedili od roditelja, baka, djedova, prenijeti na nove generacije. Taj ponos da imamo vinograd i klijet s kojeg možeš gledati na svoju kuću, svoje dvorišće, mnogi će moći shvatiti samo na jedan način – da dođu k nama na breg i bace pogled na krajolik – rekao je Kolar.

Pohvalio je organizaciju ove manifestacije, ali i čestitao gradonačelniku Vešligaju na ulasku u EU parlament. – On će braniti interese Zagorja, jer se već i prije profilirao u poslovima koji su bili vezani za lokalnu zajednicu i prava manjina, koje rijetko koji drugi zastupnici brane i siguran sam da ćemo od Marka imati jako velike koristi, ne samo mi u Zagorju, nego i sve manje sredine koje malim ljudima kao što smo mi život znače – naglasio je župan.

Već tradicionalno, uz dobru glazbu, kapljicu i gastro ponudu, otvorenje je i ove godine 'začinjeno' potragom za tajanstvenim grozdom. Ovoga puta sreće u potrazi najviše je imao Štef Jagić.

Nakon otvorenja, pred nama je najpoznatiji zagorski tjedan, prepun s više od 50 raznih događanja i aktivnosti, kulturnih, sportskih i zabavnih, s naglaskom na eno i gastro ponudi. – Posebno bih izdvojila već današnji koncert Dine Miklaužića u 20 sati na Trgu Gospe Kunagorske. Veseli nas Boutique vinske kulture u utorak u 19 sati u Gradskoj kavani, zatim otvorenje Trga Dobre kaplice u četvrtak u 20 sati, u petak nam sviraju Polkaholiki i Smooth band, a u subotu Zabranjeno pušenje. Manifestacija završava u nedjelju, 29.9. povorkom beračica i berača. Pozivam sve posjetitelje da dođu i pridruže nam se, da dožive tradiciju našeg Zagorja, a posebno pregradskog kraja – najavila je direktorica Turističke zajednice Martina Belina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook