Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO & FOTO] Zagorci oduševili na velikom međunarodnom festivalu folklora!


Kulturno – umjetničko društvo 'Matija Gubec' gostovalo je na međunarodnom folklornom festivalu natjecateljskog karaktera u Kosovu, odakle se gornjostubička ekipa vratila s osvojenim trećem mjestom.

-U Jakoj konkurenciji društava iz Meksika, Španjolske, Turske, Ukrajine, Litve, Rumunjske, Češće i Slovenije, osvojili smo treće mjesto i na to smo iznimno ponosni – kaže predsjednik KUD – a 'Matija Gubec' Josip Pasanec.

Tridesetak članova KUD – a sudjelovalo je na festivalu 'Newborn Kosova', koji se održavao u četiri kosovska grada: Podujevo, Dečani, Prizren i Priština, od 9. do 14. kolovoza. Radi se o 'mladom' festivalu, koji je održan tek po treći puta, no koliko je popularan govore brojke o velikoj posjećenosti.

Stubičanci su se predstavili pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Prigorja, Posavine, Podravine i Međimurja. Svojim su koreografijama i srčanošću oduševili i stručnjake koji prate festival, ali i publiku, koja je tako kroz pjesme i plesove, ali i narodne nošnje imala priliku upoznati se s bogatstvom hrvatske kulture.

-Uz osvojenu nagradu, posebno nas vesele i nova sklopljena prijateljstva s članovima drugih društava sudionika festivala – ističu iz KUD – a, uz nadu da će neke od tih društava imati prilike ugostiti na svom međunarodnom festivalu, koji se svake godine održava u Gornjoj Stubici.

Fotogaleriju s gostovanja u Kosovu možete pogledati OVDJE.

Uz članove KUD – a, u Kosovo je putovala i delegacija Općine Gornja Stubica, predvođena načelnikom Jasminom Krizmanićem. – Čestitam našem KUD – u na odličnim nastupima. Bili su odlični ne samo na pozornici, gdje su svojim programom na pravi način prezentirali Gupčev kraj, ali i druge dijelove Hrvatske, nego i van pozornice, svojim ponašanjem i djelovanjem, kroz druženja s domaćinima i drugim sudionicima – rekao je Krizmanić, koji je istaknuo kako je ovim posjetom nastavljena kulturna suradnja između Općine Gornja Stubica i Grada Dečani.

Bila je ovo prilika za potpisivanjem Povelje o kulturnoj suradnji. - Što se tiče naše suradnje s Dečanima, potpisali smo povelju o kulturnoj suradnji, što je samo nastavak dosadašnjeg prijateljstva iz proteklih godina. Vjerujem da će to rezultirati daljnjom suradnjom i razmjenom kulturnih i povijesnih vrijednosti koje imamo s jedne i druge strane – rekao je Krizmanić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook