Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO: Lopovi povadili i ukrali stotine kilograma krumpira

Policija je uvela nadzor dronovima


Međimurski poljoprivrednici godinama muku muče s učestalim krađama na njihovim poljima. Ljeti lopovi ne biraju sredstvo ni vrijeme, najčešće su im na meti polja krumpira. Da bi ih lakše ulovili, međimurski policajci nabavili su i dronove koji daju rezultate, piše HRT.

Opustošeni redovi i pune vreće krumpira, tako izgledaju međimurska polja kada kradljivci odrade svoje.

-Nisu to krađe nekakvih gladnih osoba, nije to vreća krumpira – to zna biti nekoliko stotina kilograma krumpira kojeg onda preprodaju i na taj način zarađuju, kaže Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.

Zbog učestalih i sve većih krađa, nabavili su dron, koji situaciju prati u realnom vremenu te na taj način mogu brže uhvatiti lopove.

-Ima jako dobar pregled situacije na poljima i onda u slučaju da uoči nekakvo sumnjivo kretanje, upućuje kolegu koji je na motoru koji odlazi na tu poziciju i provjerava, dodaje Jurčević.

Gospodin Damir Mesarić jedan je od većih zemljoposjednika i sam je nebrojeno puta uhvatio besramne lopove.

-Znalo se događati da i hektari nestaju po pojedinim parcelama. I to su bile velike štete. I to ne doživljavaju svi, nego pojedinci koji na takvim mjestima imaju parcele, naglašava Mesarić koji je jednu takvu parcelu prodao.

Otkako je policija uvela dronove u nadzor polja, broj krađa se smanjio, no priznaje da je takva nedjela teško iskorijeniti.

-Obično to rade maloljetne osobe i onda odustanete od bilo kakvih prijava jer to je jako teško i dokazati i rješavati na sudovima bolje odustaneš, tvrdi Mesarić za HRT.

Godinama prije organizirali su i seoske straže, ali to se nije pokazalo učinkovitim.

-Ljudi su dolazili u situacije da su vlastitu imovinu branili pa je bilo i fizičkih nasrtaja, sada je to već posloženo, dodaje načelnik općine Belica Zvonimir Taradi.

Policija će preventivno nadzirati polja sve do jeseni.

Video pogledajte OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook