Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Netko je zagradio Kumrovečku prugu i na njoj uzgaja magarce


Željeznička pruga Savski Marof – Kumrovec – Imeno (SLO), popularno zvana 'Kumrovečka pruga', nekad je bila žila kucavica sutlanskog kraja, koja je povezivala stanovništvo, ali i gospodarstvo tog dijela Zagorja sa Zagrebom, ali i susjednom Slovenijom.


Sada već davne 2000. godine zatvorena je za promet. Trebalo je u nju investirati ne baš velike količine novca da bi ona bila u funkciji, no, kad su se i pojavljivale inicijative za njenom revitalizacijom (a bilo ih je već podosta), problem je predstavljao Schengen.


Naime, pruga na svojoj trasi na više mjesta prelazi s jedne na drugu stranu rijeke Sutle, koja predstavlja državnu granicu između Hrvatske i Slovenije. Kako je Slovenija za razliku od Hrvatske bila unutar Schengenske zone, to je često korišteno kao izlika da država i Hrvatske željeznice po pitanju revitalizacije te pruge ne poduzimaju ništa.


Nakon što je i Hrvatska ušla u Schengen, nestala je i ta prepreka, stoga su čelnici jedinica lokalnih samouprava s tog područja, uz potporu svojih slovenskih kolega te Krapinsko – zagorske županije ponovo intenzivirali višegodišnje inicijative za revitalizacijom te pruge, no, Hrvatske željeznice i  ministarstvo prometa na čelu s ministrom Olegom Butkovićem, osim davanja obećanja i deklarativne podrške ideji da se ta pruga revitalizira, ništa drugo nisu poduzeli.


Kao što smo već više puta pisali i fotografirali, pruga je u svom najvećem dijelu totalno zapuštena i zarasla u šikaru, a lokalnom stanovništvu i gospodarstvu njena revitalizacija vrijedila bi puno.


No, dok ministru Butkoviću ona nije među prioritetima za koje misli da bi se njima trebao baviti, njegov kolega, ministar poljoprivrede Josip Dabro, može zadovoljno trljati ruke.


Naime, kako smo danas zabilježili na području općine Kraljevec na Sutli, točnije, u mjestu Gornji Čemehovec, nekih stotinjak metara od granice sa Slovenijom, netko je dio zapuštene pruge odlučio iskoristiti za bavljenje poljoprivredom – točnije – za uzgoj magaraca.


Jedan lokalni poljoprivrednik dio pruge zagradio je „električnim pastirima“ te po njoj sad bezbrižno pasu i zabavljaju se simpatični magarci. 

Kako to izgleda, pogledajte u videu:

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook