Prethodni članak
Sljedeći članak

Vijećnici HDZ-a o razlozima prekida Županijske skupštine

Klub vijećnika HDZ-a smatra neophodnim radi korektnog i istinitog informiranja građana KZŽ reagirati na određene konstat


Klub vijećnika HDZ-a smatra neophodnim radi korektnog i istinitog informiranja građana KZŽ reagirati na određene konstatacije koje su iznijete u većini lokalnih medija po održanoj prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Županijski vijećnik HDZ-a Žarko Tušek

Nakon održane sjednice Županijske skupštine većina medija prenijela je na pomalo pretenciozan i bombastičan način izjavu županice Vlaste Hubicki kako Hrvatska demokratske zajednica razbijanjem kvoruma prije glasanja o odluci kojom bi se obavila delegacija obavljanja osnivačkih prava nad ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na Županijsko poglavarstvo, čini veliku štetu školstvu u našoj županiji.

Ovakvu izjavu gospođe županice smatramo politički nekorektnom, a da pritom ne spominjemo kako takva izjava u potpunosti obmanjuje građane KZŽ.

Jedini cilj predlagača ove odluke, Županijskog poglavarstva, jest taj da se opozicija u Županijskoj skupštini onemogući da u okviru zakonom joj danih ovlasti raspravlja oko bilo kojeg relevantnog problema u školstvu naše županije. Ekspeditivnost u odlučivanju samo je krinka za centraliziranje ovlasti, marginalizaciju županijske opozicije kao i Županijske skupštine koja predstavlja najviše političko tijelo županije, za razliku od politički jednobojnog Županijskog poglavarstva koje to nije niti to može biti prema Ustavno-pravnom poretku RH.

Svoju konstruktivnost u raspravi Klub vijećnika HDZ-a pokazao je isti dan na održanoj sjednici Odbora za društvene djelatnosti, na kojem smo korektno zatražili odgodu te točke sjednice radi daljnjeg obavljanja konzultacija i dogovora o spominjanoj točci dnevnog reda, budući da su nam bile sumnjive posljedice toga prijedloga, ali je taj naš konstruktivan prijedlog predsjednica Županijske skupštine odbila.

Shodno tome razbijanje kvoruma bila jedina poslovnička mogućnost koja je opoziciji ostala. To što se zbog sporosti u radu sadašnja županijska vlast našla u određenim problemima glede vremenskih rokova oko donošenja spomenute odluke, nije problem Hrvatske demokratske zajednice, niti to može opravdati činjenicu da je na prošloj sjednici Županijske skupštine sadašnja županijska vlast pokušala razvlastiti najviše predstavničko tijelo građana ove županije od odlučivanja o tako bitnom području društveno-političkog djelovanja kakvo je školstvo.

Same pak reakcije nakon sjednice koje su došle sa strane pozicije smatramo neistinitim, kao i odvraćanjem pozornosti javnosti sa nekih drugih točaka koji su se taj dan našle na dnevnom redu, prije svega sa izvješća o socijalnom stanju u KZŽ, koje je nakon četiri godine stare-nove vlasti najblaže rečeno katastrofalno.

Ispred Kluba vijećnika HDZ-a
županijski vijećnik Žarko Tušek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook