Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od polovice učenika ipak plaća karte


Iako na besplatan prijevoz imaju svi učenici prvih razreda srednjih škola, više od polovice takvih učenika iz Zagorja



Iako na besplatan prijevoz imaju svi učenici prvih razreda srednjih škola, više od polovice takvih učenika iz Zagorja ipak na takav prijevoz nema pravo.


Problem je u tome što Ministarstvo prosvjete u svojoj odluci kaže kako će se financirati samo troškovi javnog linijskog prijevoza, odnosno redovita željezničkog i autobusnog prijevoza. Iznimno, kaže se u odluci, tamo gdje nema takva prijevoza, Ministarstvo će u dogovoru sa županijom odobriti financiranje i drugog oblika prijevoza.

No, u praksi, barem kad je o Krapinsko-zagorskoj županiji riječ, više učenika prvih razreda do svojih škola putuje autotaksi prijevozom nego autobusom ili željeznicom i to stoga što druge mogućnosti nemaju, a taj taksiprijevoz pripada kategoriji koju Ministarstvo tek treba odobriti. Trenutačno zbunjeni što ne mogu ostvariti svoja prava učenici sami plaćaju mjesečne karte, a od kada će se moći voziti besplatno, ovisi o onom istom ministarstvu koje im je to pravo dalo.

U Krapinsko-zagorskoj županiji procjenjuju da bi procedura u ministarstvu mogla trajati i do dva mjeseca pa predlažu alternativu, no ništa ne mogu riješiti dok im je u ministarstvu konačno netko ne javi. Učenicima poručuju da čuvaju mjesečne karte.

Konkretni problemi u ovoj županiji su i što, primjerice, učenik ide iz Zaboka u školu u Konjščinu, a na praksu u Zagreb pa bi trebao zapravo, ako ima besplatan prijevoz, imati pravo na prijevoz od Konjščine do Zagreba te uz to još plaćen pokaz.

Također, u Zagorju ima djece koja pet kilometara pješače, a četiri se voze, ali trenutačno nemaju pravo na besplatan prijevoz jer se voze manje od pet kilometara. Probleme imaju i učenici koji se u školu voze autobusima jednog, a popodne drugog prijevoznika, a ne mogu kod oba dobiti besplatne mjesečne karte.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook