Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada donijela odluku za iduću godinu: I pojedini srednjoškolci imaju pravo na besplatne udžbenike

Učenici osnovnih škola zakonski imaju pravo na udžbenike financirane putem državnog proračuna...


Učenici osnovnih škola zakonski imaju pravo na udžbenike financirane putem državnog proračuna. Vlada je donijela odluku prema kojoj će i iduće, kao i prethodnih nekoliko godina, pravo na besplatne obvezne udžbenike imati i srednjoškolci koji su članovi kućanstva koje koristi zajamčenu minimalnu naknadu.

Na posljednjoj sjednici Vlade donesene su dvije odluke vezane uz korištenje besplatnih udžbenika i drugih obrazovnih materijala. Podsjetimo, udžbenici se već financiraju iz državnog proračuna za učenike osnovnih škola, a to pravo ostvarivat će i pojedini srednjoškolci, piše srednja.hr.

Pravo na besplatne udžbenike imaju i srednjoškolci korisnici zajamčene minimalne naknade

– Ove dvije odluke o financiranju temelje se na članku 14. stavku 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Prva uredba bi bila o sufinanciranju i osigurala bi se sredstva za obvezne udžbenike za srednje škole onih učenika čiji članovi kućanstva kojima je najkasnije do 31. kolovoza 2022. priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i procijenjena sredstva za nabavku udžbenika u ovoj kategoriji učenika iznosila bi oko dva milijuna kuna  u državnom proračunu, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ističe, navedeno pravo ne bi ostvarivali učenici koji imaju prava na obvezne udžbenike po nekoj drugoj osnovi, odnosno učenici koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavku te učenici koji ponavljaju razred.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook