Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlasnik zagorske mesnice osuđen jer je domaće piceke prodavao po višim cijenama


Foto: Pixsell/Ilustracija (Nije u vezi s navedenim događajem)

Vlasnik mesnica u Zagorju osuđen je jer je u jednoj od mesnica “izložio na prodaju, prodavao i zaračunavao maloprodajnu cijenu svježe cijelo pile u iznosu od 4,50 eura po kilogramu, a koja je za 1,18 eura po kilogramu bila viša od najviše propisane Vladinom odlukom”, javlja Danica.

 

Prema toj odluci, najviša maloprodajna cijena cijelog pileta ne smije prelaziti 3,32 eura po kilogramu. Od rujna do studenoga lani mesar je tako “prodao ukupno 261,32 kg svježeg cijelog pileta i ostvario ukupan promet od 1175,96 eura”.


“Slijedom toga je iznos od 308,38 eura ukupni iznos zaračunate cijene iznad propisane odlukom, dakle, odredio je višu razinu cijena od najviše propisane odlukom Vlade, čime je počinio prekršaj iz Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena(…)

Time je pri pozivu na kupnju, odnosno prilikom izlaganja prodaji i isticanju cijena, koristio nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu navodeći netočne informacije o maloprodajnoj cijeni proizvoda.

I to iako je znao ili trebao znati da najviša maloprodajna cijena svježeg cijelog pileta prilikom izlaganja prodaji sukladno Odluci ne smije prelaziti cijenu od 3,32 eura po kilogramu(…)

Time je zavarao prosječnog potrošača o maloprodajnoj cijeni svježeg cijelog pileta te naveo ili vjerojatno naveo potrošača da donese odluku o kupnji”, navodi se u ovotjednoj presudi.


Kako prenosi Danica, mesar se na sudu branio kako je po odluci Vlade “morao prodavati cijelo pile po 3,32 eura s pdv-om po kilogramu, iako je to bilo manje od nabavne cijene koja je iznosila 3,36 eura”.


“To bi pak bilo nepošteno trgovanje iz Zakona o trgovini te je tim zakonom propisano da je nepošteno trgovanje zabranjeno. Namjera Vlade tom odlukom bila je spriječiti velike trgovačke lance da ostvaruju ekstraprofite na proizvode koji su nužni za život svih građana.

Namjera svakako nije bila ograničavati cijene proizvoda za male obrtnike poput mene čija je jedina djelatnost prerada i trgovina mesa i mesnih prerađevina. Meso piletine predstavlja mi jedan od najvažnijih proizvoda”, rekao je vlasnik zagorskih mesnica.

Sutkinja ga je ipak proglasila krivim i osudila na 240 eura te mora platiti 15 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti, piše Danica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook