Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlasta Hubicki: "HSS sigurno dobiva najmanje 6 zastupnika"

Razgovor s predsjednicom ŽO HSS-a Krapinsko-zagorske županije Vlastom Hubicki o tome zašto izlaze samostalno na izbore,


Razgovor s predsjednicom ŽO HSS-a Krapinsko-zagorske županije Vlastom Hubicki o tome zašto izlaze samostalno na izbore, koliko saborskih zastupnika očekuju, te što čeka naše poljoprivrednike nakon ulaska Hrvatske u EU.


Predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio je da će na parlamentarne izbore samostalno. Zbog čega ste se odlučili ići samostalno na izbore?

HUBICKI: HSS je na prošloj sjednici Predsjedništva donio niz odluka vezanih uz predstojeće izbore. Među ostalim, izabrani su koordinatori izbornih jedinica i donesen je zaključak da izborni stožeri izbornih jedinica mogu surađivati i pregovarati s mogućim partnerima u pojedinim izbornim jedinicama. O tome se izvijesti Predsjedništvo HSS-a koje daje suglasnost. Predsjedništvo HSS-a na sjednici koja će se održati ovih dana, donijet će odluku o članovima izbornih stožera izbornih jedinica pa ćemo tako i mi u III. izbornoj jedinici na prvom sastanku Stožera o tome razgovarati. Mi u HSS-u vjerujemo da smo očuvali vlastitu prepoznatljivost, a i naš način rada je prepoznat u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Neki analitičari predviđaju da HSS samostalno neće preći izborni prag. Središnjica očito misli drugačije. Kako mislite motivirati svoje birače?

HUBICKI: Dosadašnje iskustvo govori da i analitičari, a i ankete, osobito one koje se provode kada još nije poznat datum izbora, niti su oni raspisani, žele stvoriti dojam da je to stav svih birača. No, na izborima odlučuju birači sa svojim glasovima. Uopće ne dvojim da će HSS preći izborni prag i potvrditi status parlamentarne stranke i osigurati rezultat od najmanje šest zastupnika. Ono što i danas nazivamo radićevštinom, napredan je i moderan nauk koji podrazumijeva podrazumijeva očuvanje nacionalnog identiteta, ali i povezanost sa svijetom, kao i zalaganje za socijalnu pravdu, izgradnju društva jednakih mogućnosti s posebnom skrbi za najpotrebitije. Birače političari ne smiju podcjenjivati. Prečesto se zaboravi da ljudi ovdje žive ne samo četiri godine prije samih izbora, nego i mnogo duže, da prate situaciju i točno znaju što je tko i kako radio, kao i to, što je tko u zadanoj situaciji mogao napraviti.

Koliko je HSS zadovoljan realizacijom svog dosadašnjeg izbornog programa u koaliciji sa HDZ-om?

HUBICKI: HSS se u koaliciji nikad ne postavlja na način da dobre stvari pripisuje sebi, a loše vijesti ostavlja koalicijskim partnerima. Postizbornom koalicijom i uvrštenjem „Preporoda hrvatskog sela“, potpore u poljoprivredi su dostigle traženu razinu od šest milijardi kuna i isplaćuju se u zakonskim rokovima. No „Preporod“ uključuje i razvoj cijelog ruralnog područja. Putem Ministarstva regionalnog razvoja, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva financiralo se zajedno s lokalnim jedinicama razvoj vodoopskrbe i odvodnje, razvoj komunalne infrastrukture, izgradnje i dogradnje škola i školskih sportskih dvorana i drugo. U turizmu je ostvaren veliki razvojni skok, osobito u našem kontinentalnom dijelu. Sustavom poticaja kontinentalni turizam postaje važan čimbenik cjelokupnog turizma, pa tako i u prihodima.

Ako vam HDZ ponudi postizborni sporazum, hoćete li prihvatiti?

HUBICKI: Ne znam. O tome odlučuju tijela stranke. Kao članici predsjedništva HSS-a i predsjednici Županijske organizacije HSS-a Krapinsko-zagorske županije, za sada mi nije poznato da je takva nekakva ponuda stigla.

Kakav će biti Vaš izborni program i što ćete poručiti svom biračkom tijelu?

HUBICKI: HSS je na svojoj Skupštini već usvojio jedan od temeljnih programskih dokumenata pod nazivom „Ravnomjerni razvoj Hrvatske“ kao i dokument o stanju regionalne i lokalne samouprave gdje se argumentirano zalažemo za svrsishodnost postojanja hrvatskih općina i gradova u usporedbi s primjerima u Europi. Baš taj ravnomjerni razvoj svih hrvatskih krajeva s naglaskom na selo i opstojnost sela sa užurbanim pripremama za korištenje Europskih fondova te povećanje gospodarstva sa osobitom pažnjom na očuvanju obrtništva temelj je našeg izbornog programa.

Predsjednik Friščić smatra kako bi se parlamentarni izbori trebali održati na prijelazu iz listopada u studeni. Dakle, kako voli isticati, prije kolinja.
Koji vi datum priželjkujete?

HUBICKI: Sličnih sam razmišljanja kao i predsjednik Friščić jer je logično da mandat traje četiri godine i pozivi iz oporbe o izborima već u ljeto i ranu jesen- nisu opravdani. Također, ne smatram ni dobrim da se koristi zadnju Ustavni rok za provedbu izbora, a to je 11. ožujka 2012. godine.

Zaključili smo pregovore o pristupanju Hrvatske u EU. Puno se govori o nedostacima nakon ulaska u EU, tek malo o pozitivnim pomacima. Jedni kažu da će hrvatsko selo propasti, drugi, da će se konačno znati red. Poljoprivrednici su nezadovoljni. Koji je vaš stav o tome?

HUBICKI: Hrvatski poljoprivrednici već sad funkcioniraju kao da su u EU. Konkurencija je velika te se uvoz i izvoz odvijaju neometano i tu se neće ništa mijenjati. Naši proizvodi su na tržištu sa svjetskom konkurencijom i cjenovno se također neće ništa mijenjati. Poticaji su na europskoj razini , a i hrvatski pregovarači su izborili za selo oko 727 milijuna eura, što je više nego naš aktualni proračun za poljoprivredu.

Jeste li se razgovarali o ljudima na listi i hoće li HSS-ova izborna lista biti osvježena mladim političarima. Očekujete li HSS-ovog saborskog zastupnika iz Krapinsko-zagorske županije?

HUBICKI: O listama se još nije razgovaralo. Najvažniji je cilj da HSS osvoji više od šest zastupnika, koliko je imao 2007. godine. Što se tiče mladosti ili starosti, žena ili muškaraca, mislim da trebaju igrati najbolji i najspremniji igrači kako bi momčad pobjeđivala.

Hoće li u Hrvatskoj doći do promjene vlasti?

HUBICKI: Osobno mislim da neće, no svi znamo da o tome završnu riječ imaju birači na izborima.

Razgovarala: Mirjana Bašek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook