Prethodni članak
Sljedeći članak

Voditelj školske medicine, dr. Ramadani: Krapinsko – zagorska županija prva je u procijepljenosti protiv HPV – a

Na besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV – a pozivat će se dječaci i djevojčice od 5. do 8. razreda, jer tada se stvara najbolja zaštita


Krapinsko – zagorska županija prva je po procijepljenosti protiv HPV virusa u Hrvatskoj. Roditelji učenika osmih razreda prepoznali su značaj ovog cjepiva, u sprječavanju oboljenja od raka spolnih organa muškaraca i žena, potvrdio nam je to dr. med. spec. školske medinice Husen Ramadani, voditelj Odjela školske medicine Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

Visoka procijepljenost

Zahvaljujući timovima školske medicine, u našoj je županiji procijepljeno čak 78,4 posto djevojčica i 59 posto dječaka osmih razreda. Već je to sada izuzetno dobar rezultat, gledamo li preporuku Svjetske zdravstvene organizacije prema čijoj bi globalnoj strategiji trebalo procijepiti 90 posto, kako bi se eliminirala oboljenja i smrtnost od raka vrata maternice. Visoku procijepljenost jedino još ima Varaždinska županija. – Roditelji u našoj županiji dobro su informirani oko cijepljenja protiv HPV – a, zahvaljujući liječnicima školske medicine, ali i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, od obiteljske medicine, pedijatrije i ginekologa koji pomažu u objašnjavanju i promociji HPV cjepiva. Stoga velike zahvale svima njima, kolegama epidemiolozima, ginekolozima iz OB Zabok, ali naravno i školama na dobroj suradnji, svim ravnateljima, stručnim suradnicima, razrednicima i učiteljima. Zahvaljujem roditeljima koji su nam dosad ukazali povjerenje na njihovu djecu procijepimo – rekao je dr. Ramadani.

Što je HPV?

HPV, odnosno humani papiloma virus obuhvaća grupu od više od 200 tipova virusa, od kojih četrdesetak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Tipovi virusa označuju se brojevima, a naziv dolazi od bradavica (lat. Papiloma) koje uzrokuju neki od tipova virusa. Određeni tipovi virusa mogu dovesti do nekih vrsta raka muških i ženskih spolnih organa, odnosno do raka vrata maternice, vulve, cerviksa, vagine, anusa, penisa i orofarinksa. Infekcija HPV – om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice, pa do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom. Zaražena osoba može zaraziti drugu osobu i kada nema nikakvih znakova bolesti. Prvi znakovi bolesti mogu se pojaviti godinama nakon što se osoba zarazila, zbog čega je teško utvrditi kada je ustvari došlo do zaraze. Od karcinoma uzrokovanih HPV virusom najčešći je rak vrata maternice, koji je ujedno treći najučestaliji rak kod žena, nakon raka dojke i štitnjače. Prema registru za rak, godišnje oko 300 žena oboli od raka vrata maternice, a oko 150 ih umre. S druge strane, prema istraživanjima i praćenjima učinkovitosti cjepiva protiv HPV – a, cjepivom se može spriječiti više od 90 posto karcinoma povezanih s HPV – om.

Dobrovoljno cjepivo s dugotrajnim učinkom

Cjepivo protiv HPV – a devetovalentno je cjepivo, koje uključuje devet tipova virusa. - Cjepivo je neobavezno, odnosno dobrovoljno, zbog čega roditelji potpisuju pristanak za cijepljenjem. Cjepivo sprječava određene vrste raka muških i ženskih spolnih organa, zbog čega se preporučuje cijepiti i djevojčice i dječake. Ono je djelotvorno 98 posto, kod nekih vrsta raka čak i 100 posto. Ako se cijepe od 9. do 14. godine može se spriječiti više od 90 posto karcinoma povezanih s HPV – om. Upravo u toj dobi, od 9 do 14 godina, je najbolje cijepiti se, zato što je upravo tada najbolji imunološki odgovor i u tom periodu se stvara najbolja zaštita. Daju se dvije doze u razmaku od 6 mjeseci do godinu dana – pojasnio je dr. Ramadani. Cijepiti se mogu i stariji od 15 godina, oni primaju tri doze, a za sve do 25 godina cjepivo je besplatno. Upravo zbog preporuke da je najbolje primiti cjepivo od 9. do 14. godine, od ove godine cijepljenje se provodi i u petim, šestim i sedmim razredima, osim u osmim. Cjepivo je devetovalentno, uključuje devet tipova virusa, sigurno je i ima zabilježen izuzetno mali broj nuspojava (poput boli, oticanja i crvenila na mjestu uboda, glavobolje), ne sadrži štetne sastojke i smatra se da stvara doživotnu zaštitu.

Važnost informiranja

Kako je krenula nova školska godina, tako će i roditelji, oni koji već nisu, od nadležnih timova školske medicine (u našoj županiji imami četiri takva tima), primiti obavijest o cijepljenju kao i informativni pristanak kojega ispunjavaju. – Ukoliko imaju bilo kakva pitanja, nedoumice ili nejasnoće vezane uz cjepivo, otvoreni smo za savjetovanje. Roditelji nam se uvijek mogu obratiti za bilo kakve dodatne informacije. No, važno je spomenuti da se cjepivom štiti protiv HPV – a i da ono ne škodi plodnosti ni kod dječaka, ni kod djevojčica, oko čega se mnogi brinu – pojašnjava dr. Ramadani. Ističe i kako je vrlo važno da djeca budu također informirana i educirana o zdravstvenom odgoju, reproduktivnom zdravlju te spolnosti i spolno prenosivim bolestima, što također odrađuju timovi školske medicine pri sistematskim pregledima, ali djeca o tome uče i na satu biologije. Dobra informiranost roditelja oko važnosti cjepiva, ali i u starije djece (pogotovo osmih razreda, ali i učenika srednje škole, koji se također mogu cijepiti), dovela je do visoke procijepljenosti u našoj županiji. Stoga iz školske medicine pozivaju roditelje da i ove školske godine, bez straha, daju pristanak za cijepljenje svog djeteta. Cijepljenje se uglavnom obavlja u školi, u nekim slučajevima u ambulanti, ako je ona blizu, i to nakon što se utvrdi broj djece koja će se cijepiti, shodno pristanku roditelja, i napravi raspored cijepljenja.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook