Prethodni članak
Sljedeći članak

Vraćena Titova spomen ploča

Spomen ploča Josipu Brozu Titu, koju je «Narod Općine Zabok» postavio 1987. godine na zgradu željezničkog ko


Spomen ploča Josipu Brozu Titu, koju je «Narod Općine Zabok» postavio 1987. godine na zgradu željezničkog kolodvora u Velikom Trgovišću, a koja je 1992. godine skinuta, vraćena na svoje mjesto.


Zagorski cug, Tito i Tuđman

Riječ je o spomen ploči kojom je obilježen Titov «odlazak u svijet», tj. odlazak na učenje bravarskog zanata u Sisak ili najpreciznije, kako piše na ploči, «Otud 1907. vu svet se prvi put cugom vozil».

-Veliko Trgovišće u ono je vrijeme bilo stjecište svih putova. Ljudi su se do ovog kolodvora kolima vozili iz Pregrade,Tuhlja, Klanjca i Kumrovca. Kod postavljanja ove spomen ploče 1987. godine ovdje je bilo pet tisuća ljudi, među kojima i predsjednik predsjedništva Jugoslavije Mika Špiljak. Bila je velika proslava, nastupila su dva KUD-a i u ono vrijeme je to bio događaj kojim smo obilježili Titov odlazak u svijet. Sa ovog kolodvora u svijet je otišao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman –rekao je načelnik Općine Veliko Trgovišće te dodao da je ploča iz nepoznatih razloga skinuta 1992. godine te da je sad vraćena «na zahtjev naroda Velikog Trgovišća i Zaboka».

Skidanje ploče naredio HŽ

No, za Milana Štefanovića, šefa željezničkog kolodvora, koji u Velikom Trgovišću radi od 1979. godine, razlozi zbog kojih je ploča 1992. godine skinuta, nisu nepoznati.

-Kad je 1992. godine prvi put išao turistički parni vlak iz Zagreba za Stubičke Toplice, stiglo je naređenje iz HŽ-a da se ta ploča skine da ne bi došlo do eventualnih provokacija. Znate, to su bile te godine. No, kako tu ploču nitko nije htio, ja sam je spremio u skladište, možda se kasnije netko sjeti, kao što se i desilo, da je ponovo postavi –ispričao nam je Štefanović.

Tito – «svjetska ličnost»

Tako je spomen ploča na prvu Titovu vožnju vlakom vraćena na staro mjesto ovog utorka, da bi je u srijedu ujutro svečano otkrio Miško Balija, predsjednik zagorskog SABA.

-Ova ploča ima povijesni značaj i zahvaljujem Općini Veliko Trgovišće što ju je vratila na njeno mjesto. Posebno bih spomenuo da je to i prvo obilježje NOB-a koje se na području Krapinsko-zagorske županije vraća nakon onog divljačkog i bezrazložnog uništavanja i uklanjanja pojedinih spomenika. Nažalost, bilo je to takvo iščašeno vrijeme, koje sad treba popraviti. Zbog toga ni ovaj naš skup nema neki svečani značaj, jer je svečanost održana 1987. godine i to sa razlogom jer Tito je bio svjetska ličnost koja će ostati svjetska, bez obzira tko i u koje vrijeme bude živio i učio povijest –rekao je Balija.

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook