Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrhunac Badnjaka: Nakon kićenja bora, idemo na svečanu polnoćku!

  • jaslice

    foto: Svetište Majke Božje Bistričke


Badnjak gotovo da je za nama. Ako ste okitili bor, onda je pred vama još samo jedan važan i velik običaj koji slavimo na ovaj dan, a to je odlazak na polnoćku.

Inače, Badnjak dolazi od riječi bdjeti, što simbolizira iščekivanje Isusovog rođenja. Prema tradiciji, u našim krajevima na Badnjak se posti i obavljaju se zadnje pripreme kako bi se Božić dočekao u redu i miru. Čisti se kuća, priprema hrana i kiti božićno drvce.

Stari običaj kićenja bora počeo se širiti u Hrvatskoj tek od sredine 19. stoljeća, no i kada se nije kitilo drvce, za Badnjak se kuća uvijek ukrašavala cvijećem, zelenilom i plodovima. Umjesto drvca, u zagorskim se malim drvenim kućama uvijek stavljala zimzelena grana uz drvenu gredu ili u ćošak, koja bi se kitila ukrasima od krep papira, umotanim bombonima i orasima, jabukama i slično.

Ispod bora uvijek se nalaze jaslice koje simboliziraju prikaz Isusovog rođenja, a sastoje se od figurica ljudi koji su prema Bibliji bili prisutni na dan Isusovog rođenja. Inače, najstarije jaslice u Hrvatskoj nalaze se na otoku Košljunju, a potječu iz 17. stoljeća. Stavljanje jaslica pod bor počelo je od franjevaca, a prve jaslice postavio je Franjo Asiški. 

Poslije večere i obiteljskog druženja, odlazi se na polnoćku, svetu misu koja se u nekim krajevima zove još i ponoćka ili ponoćnica. Misa je to koja počinje točno u ponoć i slavi rođenje Isusa Krista. To je jedna od najsvečanijih i najpjevnijih misa u godini, na kojoj se po prvi puta pjevaju božićne pjesme: Kyrie Eleison, Svim na zemlji, U to vrijeme godišta, Radujte se narodi, Tiha noć. Nakon polnoćke, vjernici čestitaju jedni drugima Božić. Kako je cijeli badnji dan bio post, nakon polnoćke najčešće se jede.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook