Prethodni članak
Sljedeći članak

Vruća borba u kotlovima: Tko će skuhati najbolju kotlovinu u Jurjevcu ove nedjelje?

Osim kotlovine, događanje će obogatiti i prezentacije pripreme tradicionalnih zagorskih jela poput mlinaca, rezanaca, zljevanke i bučnice, za što će biti zadužene žene s bogatim iskustvom, koje će na taj način prenijeti dio svog znanja i ljubavi prema domaćoj kuhinji


U organizaciji Udruge Sveti Juraj iz Jurjevca, prvog dana rujna, ove nedjelje, održat će se 13. po redu natjecanje u pripremanju zagorske kotlovine, manifestacija koja je postala jedno od omiljenih okupljanja za ljubitelje tradicije, dobre hrane i druženja. Godinama se ovo natjecanje razvilo u pravi praznik okusa i zajedništva, privlačeći sve više sudionika i posjetitelja ne samo iz svih krajeva Zagorja, već i iz šire okolice.

Žiri, prijave

Kulinarski entuzijasti imat će tako pravu priliku za pokazati svoje vještine u pripremi ovog omiljenog mnogima omiljenog jela, dok će posjetitelji moći uživati u raznovrsnim interpretacijama kotlovine, koje će biti pripremane na licu mjesta, uz tradicionalne recepte i tajne začine čuvane i prenošene kroz generacije. Natjecanje će ponovno okupiti najbolje kuhare iz regije, a ovogodišnja kulinarska postava žirija dodatno doprinosi značaju događaja. Već treću godinu za redom, predsjednik žirija bit će omiljeni zagorski chef Tomislav Špiček, poznat po svojoj strasti za autentičnu kuhinju i visoke standarde u ocjenjivanju. Uz njega, o najboljoj kotlovini sudit će i Mislav Božić, chef kuhinje u Magdaleni, te dugogodišnji član žirija Ivica Horvat, čija stručnost jamči pravi kulinarski spektakl.
 
Dosad se prijavilo deset ekipa, no s obzirom na dosadašnja iskustva i otvorene prijave do petka, očekuje se da će se taj broj udvostručiti. Natjecatelji će morati pokazati ne samo svoje kulinarske vještine, već i sposobnost za očuvanje tradicije, budući da će stručni žiri ocjenjivati cijeli proces pripreme jela, uključujući i opći izgled natjecatelja, okus kotlovine... Tri najbolje ekipe osvojit će vrijedne nagrade, dok će ostalim sudionicima biti uručena priznanja za sudjelovanje.

Popratni program

Osim kotlovine, događanje će obogatiti i prezentacije pripreme tradicionalnih zagorskih jela poput mlinaca, rezanaca, zljevanke i bučnice, za što će biti zadužene žene s bogatim iskustvom, koje će na taj način prenijeti dio svog znanja i ljubavi prema domaćoj kuhinji. Ova kulinarska izložba tradicionalnih jela dodatno će obogatiti ponudu manifestacije i omogućiti posjetiteljima da uživaju u punom spektru zagorske gastronomije.

Događaj će pratiti i nastup benda Zagorje, predvođenog jednim od najboljih harmonikaša Zagorja, Ivanom Šoštarkom, koji će svojim glazbenim repertoarom dodatno doprinijeti atmosferi i učiniti ovaj dan još posebnijim. Uz glazbu i mirise kotlovine, posjetitelji će imati priliku posjetiti i prodajno-izložbeni prostor Pčelarske udruge Hrvatsko zagorje iz Zaboka, čija će ekipa također sudjelovati u kuhanju kotlovine. Oni će predstaviti svoje pčelinje proizvode – od meda, voska, medne rakije, medenjaka, do propolisa – te na taj način promovirati pčelarstvo i podržati udrugu Sveti Juraj.

Humanitarni karakter 

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Prikupljena sredstva bit će usmjerena prema obnovi igrališta kod društvenog doma u Jurjevcu, koje je s godinama postalo dotrajalo i potrebno je uređenje, uključujući postavljanje nadstrešnice kako bi prostor bio ugodniji za korištenje tijekom cijele godine. Zlatko Horvat, predsjednik Udruge Sveti Juraj Jurjevec, ističe važnost ovog projekta za zajednicu, naglašavajući da je cilj stvoriti prostor u kojem će se mještani svih generacija moći okupljati i uživati u zajedničkim trenucima.

Manifestacija započinje u 14 sati, a sve ekipe koje će sudjelovati moraju osigurati vlastiti kotao, gorivo i namirnice, dok će organizator osigurati meso i luk. Uz bogat program i druženje, ovogodišnje natjecanje obećava biti nezaboravan događaj koji će još jednom pokazati kako Jurjevec njeguje svoje kulinarske tradicije i zajedništvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook