Prethodni članak
Sljedeći članak

Za zagorske ceste nema novaca

Pitanje zagorskih cesta, njihove obnove i izgradnje, teško je pitanje s kojim se svako malo sudarimo. Stalno nezadovoljs


Pitanje zagorskih cesta, njihove obnove i izgradnje, teško je pitanje s kojim se svako malo sudarimo. Stalno nezadovoljstvo stanjem naših cesta, tempom izgradnje novih, pa do onih nikad započetih projekata sigurno će biti još i veće nakon novih najava da za cestogradnju neće biti dovoljno novaca. S takvom situacijom nimalo nije zadovoljan ni župan Siniša Hajdaš Dončić.

- Naglašavam ono što sam rekao i ranije: to je jednostavno sramota prema stanovnicima Krapinsko-zagorske županije što i u vremenu kada je bilo novaca za izgradnju cesta u Hrvatskoj, ceste su se gradile uvijek i svugdje osim na području naše županije. Jasno, kada dođe recesija prvo gdje se reže je ponovno Krapinsko-zagorska županija. Mi smo i na koordinaciji župana sjeverozapadne Hrvatske zaključili da je dosta maćehinskog odnosa Vlade Republike Hrvatske prema komunalnoj infrastrukturi na području sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske i da je vrijeme da se te stvari promijene. Malo i oštrijim postupanjem, a isto tako vidjet ćemo što će donijeti decentralizacija, isto s kolegama iz sjeverozapadne Hrvatske možemo razmišljati o nekim drugim oblicima pritiska na Vladu Republike Hrvatske koje sad neću javnu obrazložiti – rekao nam je župan.

Bez obzira što su neke stvari hitne i moraju se čim prije riješiti, do izgradnje i obnove tih pravaca očito neće doći.

- Sredstava nema za Krapinsko-zagorsku županiju. Nadam se da će prevladati razum u Hrvatskim cestama i da će se ipak investicije koje su žila kucavica za Krapinsko-zagorsku županiju, od Bettermenta tj. obnove nekih državnih cesta poput D24 provesti, ali i da se mora naći novac za početak izgradnje brze ceste od Mokrica do Marije Bistrice - zaključio je župan Siniša Hajdaš Dončić.

Ferek-Jambrek: 'Sram me je čitati te brojke'

Anđelko Ferek-Jambrek

I na posljednjoj sjednici Županijske skupštine postavljeno je pitanje o cestama. Damir Fridelj (HNS) pitao je zašto se ne raspisuje natječaj za obnovu ceste D24, koja je u katastrofalnom stanju. Na pitanje mu je odgovorio zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.

- Sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta održan je 2. prosinca. Izričito nam je rečeno da je dokumentacia završena i očekuje se skoro raspisivanje natječaja za dionicu Konjščina-Galovec od 14 kilometara i Lovrečan-Konjščina od 10 kilometara. Dobili smo program održavanja cesta u razdoblju 2009. do 2012. godine. Za nove ceste nisu osigurana sredstva. Dobili smo skoro pa ništa i sve me sram čitati te brojke. U planu se spominju brza cesta Popovec-Marija Bistrica-Mokrice, izmještanje D204 Pregrada-Krapina, paralelna cesta Zabok-Krapina. Veseli nas ipak, ali upitno je koliko će kroz program Betterment II biti osigurano sredstava za dovršenje D35 Kuzminec-autocesta A2, staru zagorsku magistralu, dionicu Marija Bistrica-Kašina, D205 Risvica-Dubrovčan, Valentinovo-Krapina. Nigdje ne piše koliko novaca će biti i kada će se krenuti s radovima. Po dosadašnjoj praksi, opet ćemo biti izigrani jer smo na milosti i samilosti državnih tijela – rekao je Ferek-Jambrek.

U Programu građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine koji je objavljen u Narodnim novinama, stoji kako je za brzu cestu predviđeno 116,20 milijuna kuna ili 12,5 milijuna ove godine, 24,7 miljuna 2010., 41 milijun 2011. i 38 milijuna kuna 2012. godine. Za cestu Pregrada-Krapina predviđen je ukupno 37,74 milijuna kuna. U ovoj godini 10,24 milijuna, 2010. 25,5 milijuna, a u 2011. i 2012. po milijun kuna. Za cestu Zabok-Krapina planirano je ukupno 3,6 milijuna kuna. Ove godine 1,3 milijuna, 2010. 700.000 kuna, a 2011. i 2012. po 800.000 kuna.

Na sve to Ferek-Jambrek samo je nemoćno uzdahnuo i slegnuo ramenima, rekavši kako neke cifre nisu dostatne niti za otkup zemljišta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook