Prethodni članak
Sljedeći članak

Za zastaru podjednako krivi suci i zakonodavac

Nadzor je proveden zbog zastare predmeta protiv Ivice Malčića, bivšeg direktora hotela »Matija Gubec«, koji


Nadzor je proveden zbog zastare predmeta protiv Ivice Malčića, bivšeg direktora hotela »Matija Gubec«, koji je bio optužen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginula petogodišnja djevojčica

Zastara koja je lani nastupila u slučaju pokrenutom još 1998. godine zbog pogibije petogodišnje Nikoline Očurščak, ne može se pripisati krivnji sudaca koji su radili na predmetu, utvrdila je inspekcija Ministarstva pravosuđa po obavljenom nadzoru poslova pravosudne uprave u ivanečkom Općinskom sudu.

Nadzor je proveden zbog zastare predmeta protiv Ivice Malčića, bivšeg direktora hotela »Matija Gubec« iz Stubičkih Toplica, koji je bio optužen za izazivanje prometne nesreće iz 1996. godine u kojoj je poginula petogodišnja djevojčica.

U Ministarstvu ističu da nadzor nije napravljen samo zbog tog slučaja, nego i radi utvrđivanja ukupnog broja zastara u predmetima Općinskog suda u posljednje četiri godine, odnosno trebalo je utvrditi mogu li se te zastare pripisati krivnji sudaca koji su, primjerice, odugovlačili s vođenjem postupaka, ili su do njih dovele neke objektivne okolnosti.

Utvrđeno je da je lani zastara nastupila u tri predmeta, među kojima je bio i onaj protiv Malčića.Na njemu je radilo čak pet sudaca Općinskog suda, ali ipak nije pravomoćno okončan.

Naime, prva je sutkinja ubrzo nakon dobivanja slučaja otišla na drugi sud, druga na porodiljni, treća je donijela oslobađajuću presudu koju je objavljena nakon pola godine. Takvu je presudu varaždinski Županijski sud poništio i vratio na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku Malčić je proglašen krivim, ali je i to Županijski sud poništio i vratio slučaj novoj sutkinji.

Radilo se, ističu u Ministarstvu, o vrlo složenom predmetu, u kojem su prometna vještačenja radila trojica različitih vještaka, čija su mišljenja kasnije usuglašavana. Na nekoliko rasprava nije pristupila braniteljica optuženoga, pa su rasprave odgađane. Osim toga, provedeno je i sudsko-medicinsko te oftalmološko vještačenje, a mora se imati u vidu i promjena zakona.

Naime, u vrijeme počinjenja djela 1996. godine te podnošenja optužnog akta za kazneno djelo za koje se teretio Malčić bila je predviđena kazna zatvora do osam godina, pa je apsolutna zastara u tom predmetu trebala nastupiti tek nakon 20 godina od počinjenja djela. Međutim, nakon što je 1. siječnja 1998. godine na snagu stupio Kazneni zakon koji je za to djelo predvidio kaznu do pet godina zatvora, a time je skraćen i rok za nastupanje apsolutne zastare sa 20 na 10 godina.

Nakon provedene analize postupanja svih sudaca koji radili na tom predmetu, predsjednik Općinskog suda u Ivancu izvijestio je Ministarstvo da ne nalazi osnove za pokretanje stegovnog postupka radi neurednog obnašanja sudačke dužnosti protiv bilo kojega od tih sudaca.

Međutim, stav je Ministarstva pravosuđa, da je usprkos svemu, nedopustivo da kazneni postupci toliko dugo traju, pa će se novim izmjenama Zakona o kaznenom postupku osmisliti mehanizmi koji će omogućiti brzo i učinkovito vođenje postupka.

Pročitajte i ovo:

Umjesto presude zastara za smrt petogodišnje Nikoline


Za jezivu smrt petogodišnje Doris samo 28 mjeseci zatvora


Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook