Prethodni članak
Sljedeći članak

Zabočka HVIDRA u Vukovaru


Svaki puta kada posjetimo Vukovar, grad heroj i grad heroja, jave se sjećanja na dane kada smo ga branili od brojčano i oružjem daleko nadmočnijih četnika i JNA, ponovo se vrate emocije koje daleko od Vukovara, u našem Zagorju, nastojimo potisnuti, ali i pitanja kako to da i nakon 33 godine od okupacije grada i 28 godina od početka mirne reintegracije Istočne Slavonije, pa tako i Vukovara, i dalje postoje dvije istine. Kako to da je za Hrvate 18. studeni 1991. godine dan okupacije Vukovara a za Srbe dan oslobođenja, kako to da i danas hrvatska i srpska djeca pohađaju raličite dječje vrtiće i različite škole, kako to da se i danas uče različite povijesti o istome, kako to da se još uvijek ne zna za posljednja počivališta velikog broja hrvatskih branitelja i civila?

Dojmovi su to i pitanja zagorskih branitelja, dragovoljaca i veterana okupljenih u zabočkoj HVIDRA-i a posebno branitelja Vukovara, te predsjednika udruge, pripadnika 1.gbr Tigrovi Žarka Fruka prilikom posjete gradu heroju 24. kolovoza ove godine, baš uoći dana kad je tadašnja JNA otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika i pridružila se napadu i razaranju Grada Heroja. Ujedno je i dan obilaska Vukovara i dan kada je vukovarski branitelj Luka Andrijanić (kasnije poginuo u borbenim djelovanjima) oborio dva zrakoplova Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva a Damir Plavšić i Robert Janjić uništili prvi tenk (drugi u Domovinskom ratu).

Posjetu je podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Posjeta Vukovaru obuhvačala je središnju aktivnost polaganja vijenaca i paljenje lampiona na Memorijalnom groblju u Vukovaru za sve poginule u obrani Vukovara, te za General-bojnika Blagu Zadru čija se tridesettreća godišnjica pogibije približava. Osim toga, zagorski su branitelji i njihovi gosti obišli Spomen dom Ovčaru, mjesto tragičnog stradanja dvjestotinjak vukovarskih branitelja, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i tamo zvjerski pogubljenih. Obilazak grada heroja obuhvatio je i posjetu Vukovarskom vodotornju, simbolu stradanja i otpora grada tijekom okupacije ali i hrvatskog zajedništva. Izgrađen je 1968. godine i visok 50 metara. Tijekom bitke za Vukovar teško je oštećen dobivši više od 600 izravnih pogodaka neprijateljskih projektila ali je prkosno ostao stajati nad gradom i obližnjim Dunavom. Danas je izvana konzerviran a iznutra uređen kao muzej koji sadži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac sa kojega puca pogled na grad, Dunav i okolicu. Obnovljen je donacijama velikog broja Hrvata iz Hrvatske i dijaspore te mnogih hrvatskih tvrtki i drugih donatora.

Obiđena je i Trpinjska cesta, groblje tenkova, mjesto gdje je bilo zapovjedništvo obrane Borova naselja i mjesto uništenja velikog broja neprijateljskih oklopnjaka. Tu se je borio i vodio branitelje general Blago Zadro, poginuvši presječen neprijateljskim rafalom. Njegova je bista postavljena ispred Spomen doma  i pored tenka kao simbola sile koju su Blago Zadro i hrabri branitelji uspjeli slomiti. Sam Spomen dom oblika je stisnute šake koja simbolizira snagu obrane Vukovara od agresije te postavom koji dočarava snagu otpora branitelja i veličinu njihove žrtve.

Dio  je sudionika putovanja u Vukovar iskoristio da se dunavskim čamcem preveze kratkom plovidbom do Vukovarske ade (pjeskoviti riječni otok), oduvijek omiljenom kupalištu i izletištu Vukovaraca i njihovih gostiju i tamo okupa. Vukovarska ada je hrvatski otok na Dunavu, na dijelu gdje rijeka čini prirodnu granicu s Vojvodinom, odnosno Srbijom a ujedno je i prizorište za prikazivanje filmova Vukovar film festivala.

Za spomenuti je i kako se je u Vojarnu 204. vukovarske brigade od 2021. godine ponovno vratila Hrvatska vojska i to Inženjerijska bojna Gardijske oklopno mehanizirane brigade HV.

Posebnu zahvalu sudionici posjete Vukovaru iskazali su stručnom voditelju i domaćinu, već spomenutom vukovarskom branitelju i zatočeniku srpskih logora, gospodinu Damiru Plavšiću koji je pomogao da posjeta Gradu heroju bude obilježana autentičnošću te da zagorskim braniteljima iz osobnog iskustva ispriča istinu o početku, razlozima i tijeku napada na Vukovar te kasniju Golgotu branitelja i civila. Sam izlet više nego uspješno organizirao je, pripremio i proveo Izvršni odbor HVIDRA-a Zabok na čelu sa predsjednikom udruge Žarkom Frukom. Svrha izleta u cjelosti je postignuta jer osim što je odana posebna počast gradu heroju i svim njegovim braniteljima, sudionici putovanja u Vukovar na licu su se mjesta uvjerili u stanje i napredak obnove grada, kako materijalnog, tako i duhovnog, a istinu o tome moći će prenijeti svojim kolegama, rodbini i prijateljima doprinoseći tako širenju povijesnih činjenica jer neke od njih i danas nisu poznate široj javnosti.

tekst i slike: Zdravko Senčar i Žarko Fruk

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook