Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci dobili prve male rendžere

Zagorci su ovih dana dobili svoje prve male rendžere – 24 čuvara prirode, koji su se školovali po međunarodnoj met


Zagorci su ovih dana dobili svoje prve male rendžere – 24 čuvara prirode, koji su se školovali po međunarodnoj metodologiji Junior Ranger Program. Diplome im je u restoranu Zelenjak u istoimenom zaštićenom krajobrazu pokraj spomenika hrvatskoj himni Lijepoj našoj uručila zagorska županica Sonja Borovčak.

Time je završen pilot-projekt Mladi čuvari prirode Krapinsko-zagorske županije, koji se sufinancira novcem Ministarstva kulture, a provode ga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U projektu sudjelovala su 24 učenika šestih i sedmih razreda iz šest zagorskih ekoškola koji su promovirani u prve mlade čuvare prirode u Zagorju i time se pridružila brojnim Junior Ranger ekipama mladih, koji djeluju širom svijeta.

Obuka za prve zagorske rendžere provedena je na Bedekovčanskim jezerima i zaštićenom krajobrazu Zelenjak. Terensku radionicu tijekom koje su djeca stjecala mnoga praktična iskustva za uključivanje u aktivno djelovanje u zaštiti prirodi, vodili su stručnjaci sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskih šuma i same županijske Ustanove za zaštitu prirode. Treneri Ivan Martinić, Jolanda Vincelj, Boris Hraševec i Ivan Ištok učenike su upozorili na važnost promatranja prirode koja ih okružuje te mogućnost doživljaja prirode svim osjetilima.

Tijekom obuke mališani su mogli vidjeti stanište jezera, rijeka, bare, livade te razloge zbog kojih se neko stanište zbog svog bogatstva biološke raznolikosti zaštićuje zakonom.

Također su učili prepoznavati određene vrste drveća koja rastu u njihovu okruženju po obliku lista, kori, plodovima, i općenito o šumama sa svim karakteristikama biljnog i životinjskog svijeta. Naučili su i kategorije zaštićenih područja u Zagorju te dobili brojne informacije o biološkoj raznolikosti, bogatstvu i očuvanosti zagorske prirode.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook